Помощ за всички, не за избрани, настояха хората с увреждания и обвиниха майките, че взели 1 млн. лв. от грантаджийски организации

Поискаха възстановяване на Росица Димитрова - след оставката тя може да стане и съветник на Валери Симеонов

Взаимни обвинения за усвояване на огромни суми и организирането на платени протести разпалиха докрай войната между майките на децата с увреждания и представителните организации на инвалидите вчера. Двете страни от години не могат да се разберат за личните асистенти, а в последните дни напрежението между тях ескалира заради проектозакона за личната помощ на омбудсмана Мая Манолова. Майките виждат в него спасение за децата си, но представителните организации са против, защото предвижда помощ само за 77 хил. души, а не за половин милион хора с увреждания.

“Имаме писмени сигнали за грантаджийски организации, получили пари от утвърдени асоциации, с които впоследствие финансират протести”, атакува вчера майките Адриана Стоименова, председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Тя бе категорична, че в отчетите пише, че съответните организации са помагали за протестите на майките на деца с увреждания. Обясни, че според документите сумите са за над 1 млн. лв. “Много ми е тъжно, че трябва да се занимавам с такъв случай”, каза Стоименова. Тя ксъобщи, че е получавала заплахи за живота си.

“По-ниско дъно тези организации не могат да стигнат. Да

усвояват години

наред милиони от

държавата, за да

загиват децата ни

и сега ние да сме на дъното. 

Платените са те. Те са слугинажът на правителството , на държавни субсидии, с които са направили едни хубави заплати, и съществуват на гърба на нашите деца”, отвърна една от организаторките на майките на деца с увреждания - Вера Иванова. Тя обясни, че ще се консултират с адвокат, за да заведат дело за клевета.

Майките на децата с увреждания ще останат да протестират, докато не се приеме закон за личната помощ, заяви Иванова.

“Дошъл е моментът, в който някой иска да яхне тази вълна от 500 хил. хора с увреждания. Обсъждаме и ние да вдигнем една шатра пред Националния стадион “Васил Левски”, но ние ще сме с бели тениски”, казаха още представителните организации на хората с увреждания.

Те поискаха бившата зам. социална министърка Росица Димитрова да се върне на поста си.

По елементарен

и популистки

начин тя бе

освободена

Тя няма грам вина, а работи активно”, каза председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев. Димитрова бе уволнена след искания на майките.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък е говорил с премиера да вземе освободената Димитрова за съветничка. Това каза председателят на парламентараната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него тя няма никаква вина и е експерт, който не може и няма да бъде загубен.

Мая Манолова предложи бартер: подава оставка, ако ѝ приемат закона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова

Сделка на депутатите предложи в четвъртък омбудсманът Мая Манолова.

Ако народните представители приемат бързо закона за личната помощ, който Манолова предлага от името на майките на деца с увреждания, тя ще подаде оставка от поста си, за да не ги дразни с високия си рейтинг. Предложението за бартера бе представено от омбудсманката на специално изявление в сградата на Народното събрание вчера.

Предложението на Манолова дойде 2 дни след като Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ.

“Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания - тези за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания”, обясни тя. Като допълнително условие постави приемане и на проектите ѝ за частния фалит и за банките.

“В момента, в който осигуря тази подкрепа и в който се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката, тъй като разбрах, че проблемът на всички, които са срещу палатковия лагер, срещу решаването на проблемите на майките, е високото доверие към институцията на омбудсмана”, отсече Манолова.

Само 11 508 души се ползват от отпусканите от социалното министерство 169 млн. лв., заяви омбудсманката. За останалите инвалиди се давали по 90 лв. А това било “несъобразно харчене на пари, нечестно и несправедливо”.

“Като човек съм трогната от страданието на майките и от тяхната смелост. Ще стоя с тях докрай и по този начин се надявам да мотивирам всички, които се притесняват от мен, да решат проблема на майките”, зарече се Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова бе видимо ядосана и разочарована при посещението си в парламента.

БСП: Без ваканция за депутатите. ГЕРБ брои колко малко работи Нинова

Лятната ваканция на парламента да бъде отменена, поиска официално БСП вчера. “Докато майките и децата с увреждания протестират пред НС, излизането ни във ваканция би било недопустим акт на бездушие и безотговорност”, пише в мотивите им. Соцлидерката Корнелия Нинова уведоми за него протестиращите пред парламента майки.

В отговор от ГЕРБ извадиха справка, че от 90 гласувания в сряда Нинова е участвала само в 5. В четвъртък пък само се регистрирала, без да гласува нито веднъж.

“Ако трябва, ще работим с удължено работно време. Мисля, че присъствието на ГЕРБ в зала е значително при липса на такова от БСП и ДПС”, отсече Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров обаче допусна, че ако Нинова успее да го убеди, че така проблемите ще се решат, ще подкрепи предложението. Корнелия Нинова излезе при майките.

Корнелия Нинова излезе при майките.