Отказалият се си подарява 6 до 9 г. живот

Пушенето е най-лесно предотвратимата причина за смърт в света. Спираш цигарите и ти се разминава, смята д-р Коста Костов, шеф на клиника по белодробни болести във ВМА в София. То обаче отнема живота на 5 млн. души годишно, от които 700 000 са европейци. Пушачите в Евросъюза са 28% от населението му. В България те са 40%, като 6-има от всеки 10 са мъже.

В цигарения дим има 4200 токсина, от които 180 са канцерогенни. Как вреди пушенето доц. Костов обяснява по следния начин: Площта на алвеолите в белите дробове е 140 кв. м - колкото тенис корт. След дългогодишно пушене тя се свива до 1 кв. м. Алвеолите са кухини, подобни на мехурче, с които завършват най-малките бронхи. Пушенето ги разрушава и човек не може да диша. Животът му се превръща в битка за всяка глътка въздух.

Пушенето влошава здравето още на млади години и води до преждевременна смърт. При равни други условия пушачите умират с 14 г. по-рано от своите връстници, които не пушат.

С пушенето се свързва не само белодробният рак, но и ракът на простатата, на гърдата, да гърлото, на ларинкса, на дебелото черво и на пикочния мехур. То е главен фактор за сърдечните и съдовите заболявания, инфарктите и инсултите.

Ако човек спре да пуши, на третия месец ще усети подобрения в дишането, а след година рискът да получи инфаркт ще спадне наполовина. След 10 г. без цигарен дим рискът да се развие белодробен рак ще спадне с 80%. Нужни са 15 г. след отказа от цигарите, за да се изчистят всички вредни последици от пушенето. Това обаче няма да стане, ако дробовете са вече необратимо увредени.

Има смисъл да се спрат цигарите на каквато и да е възраст. Ако на този навик се сложи край на 40 години - когато е психологическата граница за житейски равносметки, човек ще удължи живота си с 9 години. При отказ от пушене на 50 г. животът се удължава с 6 години.

Д-р Коста Костов
Д-р Коста Костов