Протестът продължава, Волен отиде при майките

Проектът на закона за личната помощ, който бе написан от омбудсмана Мая Манолова и майките на децата, не получи подкрепа в националния съвет на хората с увреждания. Той не бе подкрепен от национално представителните организации, работодателите, синдикатите и Министерството на финансите. Основните мотиви бяха, че законът е писан на парче, не решава проблемите на всички хора с увреждания, а и е твърде скъп.

След като проектът не бе подкрепен от съвета, той няма да бъде внесен в парламента, обяви в края на заседанието социалният министър Бисер Петков. Част от текстовете му обаче можело да залегнат в подготвяните закони за хората с увреждания и социалните помощи.

100 млн. лв. допълнително са нужни, ако бъде приет проектът за личната помощ, обясни при представянето на законопроекта омбудсманката Мая Манолова. Помощта с таван 765 лв. щеше да е за 77 104 души.

“Реално в асистентски програми в момента участват 14 хил. човека, а останалите до 24 хил. са други групи”, каза още Манолова. Според нея проектът разпределял парите по-справедливо.

Манолова попита защо досега синдикати и организациите на инвалидите не са представили свои законопроекти, след като са против нейния.

“Трябва да се намери механизъм, чрез който нуждаещите се лица и деца с увреждания да получат подобаваща подкрепа. Но трябва да се вземат предвид правата на всички хора с увреждания”, каза Адриана Стоименова, зам.-председател на националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Нейните сметки показаха, че личната помощ за 77 хил. човека ще струва 676 млн. лв.

Министерството на финансите подкрепя цялостна реформа на политиката на хората с увреждания, но в няколко нормативни акта, каза зам. финансовата министърка Росица Велкова. Според нейните сметки проектът за лична помощ ще струва между 1,1 и 1,5 млрд. лв. на година.

Палатковият лагер на майките, за който премиерът Бойко Борисов поиска да бъде махнат, ще остане до парламента, докато не се приеме законът за личната помощ, заканиха се родителите на деца с увреждания след заседанието. Привечер към тях се присъедини лидерът на коалиционния партньор “Атака” Волен Сидеров заедно с двама депутати. Той им обеща да разгледа техния законопроект.

Димитър Манолов: Престанете да разхождате тези деца по улиците

“Престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца, е нечовешко.” Това каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов на майките на деца с увреждания на националния съвет. Думите му ги засегнаха и част от тях напуснаха залата. “Ако нещата стават с разкарване на хора по улиците, моята организация не е от най-богатите, но не е и съвсем бедна - нямам достатъчно ресурс, за да мога да организирам униформени протести, и то в няколко града, но се надявам, че горе-долу можем да се справим, ако ще стават така нещата”, продължи Манолов.

След заседанието майките направиха шпалир на стълбите пред МС и викаха “Убийци” на излизащите представители. “Това бяха намеци, че ние сме безотговорни майки и че децата ни не трябва да излизат”, каза Ива Славкова със сълзи в очите.

БСП: Депутатите да работят и през август заради децата с увреждания

Депутатите да не излизат лятна ваканция тази година, за да работят по решаването на проблемите на децата с увреждания. Това поиска лидерката на БСП Корнелия Нинова.

“Не е човешко и нормално депутатите да лежат на плажа, а майките с децата - в палатки на жълтите павета”, мотивира предложението Нинова. Тя припомни, че правителството на премиера Бойко Борисов е обещало закон за децата с увреждания да бъде изготвен до средата на 2016 г., но това не се случило.

“Настояваме този закон да се внесе до края на юли”, заяви Нинова. И обясни, че ако това не стане, то БСП ще внесе свои промени.

Днес социалистите ще внесат и вота на недоверие към правителството по тема “Сигурност”, съобщи Нинова.

Премиерът Борисов да се яви в парламента и да информира депутатите каква е позицията на правителството по предложението на немския вътрешен министър за връщането на мигранти в България, поискаха още от БСП.

Нинова поясни, че по официална статистика през България са преминали 44 282 души. През 2017 г. пък Германия, Франция и Австрия поискали да ни върнат 7842 души. От тях България приела 3249 бежанци.

Мигрантите да се връщат в техните държави, а не в България, поискаха червените.

Градският съвет на БСП пък ще поиска извънредно заседание на Столичния общински съвет заради обилните дъждове снощи, обяви софийският лидер на партията Калоян Паргов. Димитър Манолев

Димитър Манолев
Соцлидерката Корнелия Нинова
Соцлидерката Корнелия Нинова