Според Световната здравна организация (СЗО) транссексуалността - усещането за принадлежност към другия пол, вече не бива да се приема за психична болест, съобщи АФП.

Това става ясно от 11-ата Международна класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от държавите членки през 2019 г., предаде БТА.

Новата версия на класификацията бе публикувана от СЗО тази седмица. Тя ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве. Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.

Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", каза Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новото определение на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".