Да бъдеш религиозен, дава тласък на дълголетието. До този извод са стигнали учени университета на щата Охайо.

“Религиозната принадлежност има почти толкова силен ефект върху дълголетието, колкото и полът”, казва водещият изследовател Лаура Уолс, доктор по психология.

Учените са анализирали 1100 некролога от 42 големи американски града, публикувани онлайн между 2010 и 2011 г.

За уповаването в Господ са съдели по това дали в текста това се казва специално, или личи косвено по религиозни ритуали. Отбелязвали също възрастта, пола и брачния статус на човека, както и броя на неговите социални и доброволчески прояви приживе.

Като се има предвид, че жените по принцип живеят по-дълго и че несемейните умират по-рано, се оказало, че вярващият човек изкарва средно с 3,8 години повече.

Със сигурност вярата помага, но е близо до ума и че не всичко се дължи само на “помощта” на Всевишния. Допринасят и възпитаваните от общността ценности, които подтикват към по-здравословен и съответно по-дълъг живот.

Повечето изповедания проповядват срещу пороци като употребата на алкохол и на наркотици. Несъмнено това също играе роля за дълголетието, казват учените.

Освен това “много религии насърчават практиките за намаляване на стреса, които се отразяват добре на здравето, като благодарност, молитва, медитация”, добавя д-р Болдуин Уей, участник в проучването.