Шефката Златица Петрова карала подчинени да преправят протоколи, за да прикрият гафове на болници

11-те смъртни случая за нарушения в “Медицински одит”, констатирани от прокуратурата, не са всичко. Ще изскочат още смачкани преписки и подменени констатации. Аз

очаквам лавина

от разкрития

в “Медицински одит”. Говорим за корупция в най-зловещия и най-тежкия ѝ вариант.”

Това заяви бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев тази неделя пред Нова тв. Той е човекът, сигнализирал за порочната практика на шефката си Златица Петрова.

В четвъртък стана ясно, че е започнало разследване на Специализираната прокуратура за потулване на лекарски грешки в болници. Делото се води за престъпления по служба в агенцията и за превишаване на власт от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение.

Засега обвинения няма, но под прицела на прокурорите е именно Петрова. 600 са случаите, които прокуратурата разследва, че били прикрити от одита, за да няма наказания за болници и лекари.

Прокурор Румяна Арнаудова
Прокурор Румяна Арнаудова
Над 10 са и смъртните случаи, за които прокуратурата изобщо не е била уведомена, каза пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че за другите ставало дума за погрешно лечение, при което

болни били

оперирани

по 3-4 пъти и

сега вече са

неработоспособни

В петък до обяд телефонът на прокурорката не е спирал да звъни. С нея са се свързали лекари, готови да съдействат на разследването.

Засега прокурори са установили, че служители на ИАМО са поправяли протоколи от проверки в болници, така че случаят да бъде приключен като маловажен. Това се случвало по нареждане на шефката Петрова. Тя звъняла по телефоните на подчинените си или ги привиквала в кабинета.

Един от случаите, описани от Евлогиев, е за бебе, починало при раждането в утробата на майката в университетската болница в Стара Загора. При постъпването на родилката в болницата тоновете на бебето започват да се губят, но се оказва, че на смяна няма анестезиолог и акушерка, което е задължително според медицинския стандарт. Когато те пристигат след около 45 минути, детето е извадено мъртво. Родителите подават жалба по случая в агенция “Медицински одит” и въпреки че назначената проверка открива нарушения, накрая Петрова пише резолюция за прекратяване на производството като “маловажно”.

По думите на Евлогиев здравното министерство също е уведомено за сигналите му още през септември м.г. Разпоредена е проверка от инспектората на МЗ, но

докладът от нея

също бил

потулен

Все пак били дадени препоръки да се коригира дейността на агенцията, но това пак не се случило, обясни Евлогиев.

“Проблеми във всяка администрация има, но около 2016 г. сигналите от колегите за оказване на натиск върху работата им зачестиха и нещата започнаха да се влошават. Това започна да става ежедневие”, каза бившият главен секретар.

Агенция “Медицински одит” е създадена през 2010 г., за да осъществява контрол по спазване на медицинските стандарти, на разрешителните режими на Министерството на здравеопазването и общ контрол по спазване на пациентските права - граждански, икономически, политически, религиозни, достъпна и качествена здравна помощ и др. Изисквания, които до 2016 г. се спазват.

От тогава е и последният публичен доклад на агенцията за установени пропуски при проверки по жалби, свързани с летален изход.

1027 са постъпилите жалби от януари 2015 до 30 юни 2016 г., става ясно от доклада. От тях

199 са за летален

изход, 13 от

които се отнасят

за деца

При 8% от всички проверки, направени до 2016 г., са констатирани лекарски грешки, посочи по това време на семинар проф. Златица Петрова.

В последващ доклад за дейността на агенцията в периода 2015 - 2017 г. обаче никъде не фигурира информация за подадени към прокуратурата случаи, каквито са тези за лекарска грешка. От него е видно, че за трите години ИАМО е извършила общо 1766 проверки, като всяка година е проверявала по 316 болници. Според последния доклад на Евростат болниците у нас са 322, което означава, че почти всички болници в страната по една или друга причина са били проверявани от агенцията. В резултат са съставени 782 наказателни постановления. От тях обжалвани са 382, като съдът е отменил 186. Което значи, че за 3 години вследствие на проверки на “Медицински одит” в сила има 135 акта.