Всички знаят, че бързите храни са вредни, но не знаят колко за вредни. В един документален филм американският режисьор Морган Спърлок яде цял месец само от "Макдоналдс". В резултат той наддаде на тегло, увреди черния си дроб и твърдеше, че има симптоми на абстиненция, след като престанал да яде хамбургери.

Експериментът на Спърлок обаче така и не разкри какъв е ефектът от "боклучавите храни" върху деликатния баланс на бактериите в червата на човека. Наричани чревна флора, те дълго време бяха подценявани. Но се оказа, че крехкият баланс между тях се отразява не само на храносмилането, но и в други органи и системи - например на мозъка.

Медицината напредна много в тази област и за няколко десетилетия се натрупаха доста данни за влиянието на чревните бактерии върху телесните функции. До неотдавна се смяташе, че повечето от тях са вредни. Оказва, че почти всички са полезни и дори жизненоважни за здравето и самочувствието.

Но колкото са важни тези бактерии, толкова са и уязвими. Тестове с мишки показват, че при хранене с много мазнини и захар количеството им и разнообразието им драстично спадат. Пробиотиците в киселото мляко и другите ферментирали храни помагат да се възстановят тези загуби. Но най-добрата защита е добрата храна - с много фибри и с малко мазнини.

Тим Спектър, преподавател в лондонския Кралски колеж, наскоро издаде книгата "Митът за диетата". Докато я пишел, той направил кратък експеримент, за да види от първа ръка как влияе бързата храна на чревните бактерии. Том, синът на д-р Спектър, студент последна година по генетика, се съгласил да изиграе ролята на морското свинче. Хранил се само от "Макдоналдс" в продължение на 10 дни. Всяка вечер давал проба от изпражненията си за лабораторен анализ.

"Бях добре първите 3 дни. После бавно взе да ми става зле, станах летаргичен и приятелите ми казваха, че лицето ми посивя. В последните дни беше най-трудно. Чувствах се недобре, но нямах симптоми на пристрастяване. Все пак след десетия ден буквално изтърчах до магазина и си купих плодове и салата", разказва Том.

Но дадените жертви от него се оказват още по-големи. След 10 дни на хамбургери, картофки и кока-кола Том Спектър е загубил 1400 вида от чревните си бактерии. Това са цели 40% от общия им брой.

Успокояващото е, че както има вредни за чревната флора храни, така има и полезни, които я подхранват. Освен киселото мляко и киселото зеле това са ядките, кореновите зеленчуци, маслините. С други думи, разнообразието на чревната флора зависи от разнообразието на храната.