Канадски учени направиха пробив в медицината с откритие, което отваря нов хоризонт за създаване на хапчета срещу болка. Те успяха да превърнат кръвни клетки в нервни клетки, и то такива, които интерпретират болката, изтръпването и други подобни усещания.

Проучването, описано в сп. "Сел", е първо по рода си. "Сега вече можем лесно да вземем кръвна проба и да произведем от нея в петриева чинийка клетки на централната и на периферната нервна система. При това те ще са строго специализирани за всеки пациент", обясни ръководителят на екипа Мик Батия пред Си Би Ес. "Никой досега не бе правил това с кръв от възрастен човек", добави той.

Новата технология позволява да се заобиколи бариерата, която блокира достъпа до невроните на човека за проучвания и експерименти. Заради нея досега са правени тестове само с влакна от неврони на мишки. Те обаче реагират различно от човешките.

Сега вече ще се вземат стволови клетки от кръвта и за около месец ще бъдат превръщани в нервни. Те ще остават жизнени за около 7 месеца в чинийките, което ги прави идеални за тестове. През това време ще могат да бъдат префасонирани и в различните типове неврони.

Откритето води до създаване на лекарства, които не само изключват периферните рецептори за болка, но действат и на мозъка. Това ще направи излишни досегашните медикаменти, предизвикващи сънливост и водещи до пристрастяване.

"Вие не искате да сте безчувствени или заспали, а само да не ви боли. Досега нямаше технология, която да позволява да се изпробват лекарства за това. Сега вече има", казва Батия.