Болестта венците парадонтоза е най-баналното нещо - болни са половината хора. Но ги засяга различно. Има лесно лечими възпаления, но най-тежките форми разрушават челюстната кост и меките тъкани, които крепят зъбите.

Гингвинитът се дължи на плаката по зъбите, ако не е добре почистена. Но това е все още мека форма на болестта. Ако дълго време не се лекува, води до парадонтоза. Но дори и тя се повлиява от всекидневната грижа за зъбите, за която има различни средства. Ето някои от тях, които са с клинично доказана ефикасност:

1. Жабурене с олио

В Индия от векове хората си жабурят устата с олио, за да подсилят зъбите и венците си. То спира кървенето от венците и премахва лошия дъх, както и по-маловажни симптоми като напукани устни и сухота в гърлото.

Поема се 1 супена лъжица олио и се върти из устата няколко минути, без да се гълта, после се изплюва. Казват, че олиото "издърпва" токсините от устната кухина и затова жабуренето с него е полезно за здравето. Но дали наистина помага на венците срещу парадонтоза?

Клинично изследване от 2009 г. (тройно-сляпо, т.е. повторено 3 пъти със случаен подбор на участниците) показва, че редовното жабурене с олио наистина намалява зъбната плака и лекува гингвинити.

2. Паста от чесън и куркума

Стривате чесън и куркума на прах и ги смесвате с малко вода, а още по-добре със зехтин. Мажете с пастата венците си. Чесънът има свойства на естествен антибиотик и убива вредните бактерии в устата, а куркумата е мощно средство срещу възпаление.

3. Гел с алое вера

Пресен гел от растението алое вера успокоява венците, спира възпалението и от кървавочервени те стават розови.

4. Моркови, но не и захар

Храната е особено важна за здравето на зъбите и венците. Избягвайте сладкиши и напитки със захар, а яжте храни, богати на калций, пресни плодове и зеленчуци като моркови и броколи. Те чистят плаката от зъбите.