Фризьорството няма вид на рискова професия. Еврокомисията обаче получи поредното искане да въведе стандарти за безопасност при работа в салоните, съобщи в. "Гардиън". Досега няколко такива искания от 140-хилядния профсъюз на фризьорите и бръснарите във Великобритания бяха парирани от британското правителство. Задаващият се Брекзит преодолява тази пречка.

"Гардиън" се позовава на изследвания, според които уж безобидни дейности като миене на коса, подстригване и пръскане със спрей причиняват дерматит (зачервена, напукана и сърбяща кожа) предимно на ръцете и пръстите на фризьора и рани по кожата му. Оказва се, че 70% от фризьорите имат кожни проблеми.

Вдишването на спрей за коса и на други химикали за изработване на прическата причинява астма. Проучване във Франция показа, че 20% от фризьорите са астматици, докато средно за страната страдащите от астма са 1%. Рязането с ножица по цял ден пък уврежда сухожилията и води до тендовагенит на китката и палеца.

Боята за коса, от друга страна, се посочва като причина да има толкова много случаи на рак на пикочния мехур при фризьорите. Британско изследване на тази връзка установи, че остарялата боя за коса става канцерогенна, тъй като някои съставки в нея се разграждат.

Сред фризьорите има и оплаквания от болки в гърба и артрит заради 8-часовата работа на крак.

През 2012 г. Съюзът на фризьорите в Европа, обединяващ около 1 милион души, се договори в ЕС да бъдат създадени стандарти за безопасна работа. Откак Жан-Клод Юнкер оглави Еврокомисията обаче, работата спря под натиска на Великобритания и други страни от съюза.