Как храната може да ни осигури живот без болести и лекарства? Много хора намират отговора в суровоядството. Говорим с Мария Обретенова (Мер) - създател на сайта Земя назаем - която вярва, че със суровоядството е постигнала дълго търсеното здраве, хармония и щастие.

Защо суровоядство?

Като тийнейджър страдах от тежка форма на акне по лицето, шията и гърба, екземи по ръцете и почти ежедневно главоболие, и така повече от 12 години. При това консумирах качествени храни - или поне така си мислех - наблягах на млечни продукти с убеждението, че така си набавям калций, протеини и животински мазнини. Установих, че всичко това е голяма заблуда, с която живеем вследствие на маркетинговите стратегии на месната и млечната индустрия.

Какви са предимствата да се храниш със сурова храна? Има ли недостатъци?

Във физически аспект - прилив на енергия, здраве, лекота на действията и мислите. А в емоционален и духовен - хармония, баланс и спокойствие, изчистване на аурата и силна връзка с енергиите около нас. Недостатъци има, ако се подходи некомпетентно и с насилие. При рязко преминаване от нездравословна храна към пълно суровоядство може да се наблюдава засилено отделяне на токсини в тялото ни, което се проявява като главоболие или гадене, подуване на корема, кафяви петна по кожата.

Може ли в менюто да се включат сурови плодове, зеленчуци, ядки, без да се изключват супи, готвено?

Естествено дори това е най-препоръчителният вариант, ако живеем в града. Суровите плодове, ядки, семена и зеленчуци следва да са около 80% от менюто ни, а готвената храна в останалите 20%. Моят съвет е да се изключат напълно месните храни, силно рафинираните продукти, “белите отрови” - бяла захар, бяло брашно, трапезна сол, нишесте, храни с Е-та и т.н. Ако живеем в големия град, пълното суровоядство е трудно. Тогава усещаме мръсотията около нас и вредните лъчения с по-голяма сила. Също сезоните влияят на желанието с какво да се храним. Лятото е лесно да сме на плодове и зеленчуци, докато зимата изпитваме нужда от нещо готвено и горещо.

Цялото интервю четете тук