Aвтор на нутритарианската диета е американският семеен лекар Джоуел Фърман, който е посветил 6 книги на този начин на хранене. Докторът е изработил програмата си на основата на над 20 години проучвания кои продукти и хранителни навици са най-полезни за здравето и дълголетието. “С повече органична растителна храна и минимум протеини и обработени ястия, дори зехтин, не само се поддържат идеалните килограми, но и сърцето ти е здраво, нямаш диабет, лошият холестерол е нисък, не те хващат някои видове рак. Можеш да доживееш до 100 години”, уверява докторът.

Какво

представлява

Нутритарианската диета може да се започне с метода “Храни се, за да живееш” за бързо отслабване и детоксикация. Вариантът “5 за 20” обещава бързо сваляне на 5 кг за 20 дни. Има и друг, който маха 10 кг за 6 седмици.

При “5 за 20” се разделяте с всички вредни и обработени храни. През първите дни може да се почувствате уморени и слаби поради липсата на захар и сол, с които сте свикнали, но тези симптоми бързо ще отминат. Д-р Фърман предлага внимателно калкулирани менюта и рецепти за всеки от тези 20 дни. За своите пациенти той изработва индивидуални програми.

Освен със захарта и солта трябва да се сбогувате с млечните продукти, газираната вода, захарта и сладкишите, бялото брашно, алкохола. Яжте само 3 пъти на ден, а не разделяйте храната на многобройни малки порции. Честото похапване пречи на стопяването на мазнините.

Пийте много вода и билков чай без кофеин. Ако не можете без кафе, минете само с 1 чаша сутрин.

Диетата се фокусира върху сурови и сготвени органични зеленчуци – не е чисто суровоядство. Количеството им е без ограничения, но спрете да се тъпчете, преди да сте се наситили, и станете от трапезата малко гладни. Опитайте се да не ядете между трите основни хранения.

Зеленчуците със скорбяла и сготвените са позволени в ограничен обем, както и ядките, семената, включително лененото семе и авокадото. Изхвърлете скарата – табу са печеното, както и консервираното и обработеното месо. Може да се опитват по малко диетични млечни продукти, яйца, дива риба, органично месо, екологично пиле. Приемайте мултивитамини и мастни киселини омега-3.

Както и при 6-седмичния план, набляга се на салатите, бобовите, кълновете, тофу и пресни плодове. Препоръката е да се консумират 0,5 кг сурови зеленчуци, 0,5 кг сготвени - патладжан, гъби, моркови, лук, домати, карфиол. Разрешават се 1 чаша бобови храни и поне 4 порции плод дневно. Сред забранените са тлъсто месо и пълномаслени млечни продукти, междинните закуски, плодовите сокове, олиото и допълнителната сол.

Диетата придава по-малко значение на зърнените храни – те участват в нея, но ограничено, за сметка на зеленчуците. Бобовите също са важни като източник на протеини, докато месото е свито до 1-2 порции на седмица. В нутритарианската пирамида ядките, семената и авокадото образуват цяла отделна хранителна група заради ползите за здравето.

Суперхраните срещу рак и за укрепване на имунната система – листни зеленчуци, бобови, лук, гъби, горски плодове, семена, са гръбнакът на този хранителен режим.

Салатите са в центъра на диетата като основно ястие, не като гарнитура. Те се ядат поне веднъж на ден в голямо количество и съдържат в изобилие споменатите по-горе продукти плюс ядки и подправки, но без сол и зехтин.

Може да ги комбинирате с лека супа и парче плод за обяд и вечеря.  Пийте чай и яжте пресни плодове.

Пийте чай и яжте пресни плодове.

Вместо зехтина и олиото д-р Фърман препоръчва маслини, орехи, слънчогледови семки. От животинските храни се допускат рядко дива риба и бедни на живак морски дарове, свободно отгледани пилета. Филия пълнозърнест хляб и 1 яйце - само 3 пъти седмично.

Действие и точки

Нутритарианската диета избягва храните, които разболяват, предпазва от диабет и сърдечни заболявания, понижава холестерола, контролира теглото, няма странични ефекти. Но ако страдате от тези болести, посъветвайте се с лекар, преди да я започнете, както и докато я спазвате.

Хранителната програма е 15-а в общата класация заедно с тази за плосък корем. 7-а е в сектора “най-добра растителна диета”; 10-а е в “най-добра за сърцето”; 12-а в “най-добра срещу диабет”; 17-а е в областта “най-добро здравословно хранене”; 18-а е в “бързо сваляне на килограми”; 20-а е в “най-добра за отслабване”; 31-а е в категорията “лесна за изпълнение”.

Колко струва?

Органичните храни, пресните плодове и зеленчуци, ядките не са от евтините. Но спестявате от месо, морски дарове и риба, които се консумират в минимални количества. По-скъпо излиза, ако сте член на нутритариански клуб, където по индивидуална програма ви съветват какво да ядете.

Лесно ли се

спазва?

Разнообразието от продукти предполага доста пазаруване, но можете да напълните хладилника за цяла седмица. За нутритарианството има стотици рецепти онлайн, така че не се чудите какво да си приготвите.

За някои не е лесно да заменят хляба, месото и сладкишите с пресни и сготвени зеленчуци – трябва воля. Мъчителен е и отказът от алкохол и кафе. Кратката програма обаче ви подготвя за дългосрочно нутритарианско хранене и организмът свиква.

Отслабва ли се?

Наблягането на зеленчуците обещава да се свалят от 5 до 10 кг за месец и половина. А ако това остане за дълго ваш начин на хранене – поддържа се балансирано тегло. Но главната цел е детоксикация чрез пълното елиминиране на вредните и преработените храни, сладкото, соленото.

КОЙ Я СЛЕДВА  Аланис Морисет преди и след диетата

Аланис Морисет преди и след диетата
 

Певицата от Канада и САЩ Аланис Морисет след второто раждане отслабна 10 кг с диетата на Фърман. Прочутият огромен илюзионист Пен Жилет е жива реклама на диетата. Той свали 50 кг не с магия, а с безкомпромисно нутритарианство. Бившият американски президент Бил Клинтън също я е практикувал сред многото диети, които спазва за болното си сърце и запушени съдове.