Лекарите в още 15 болници също не получават заплатите си. За тях правителството също да осигури пари, както за тези във Враца и Ловеч, а здравната каса да изплати 150-те млн. лв. надлимитна дейност на лечебните заведения. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на дискусия по проблемите в здравеопазването, организирана от нея.

Повод за срещата, на която присъстваха предсатвители на всички съсловни организации и на здравното министерство, станали множество жалби, постъпили до омбудсмана от началото на годината. Само за първите 5 месеца от годината те са 500, спрямо 494 за цялата 2017 г. и са основно заради липса на достъп или до качествена медицинска помощ, за доплащане и достъп до лекарства и медицински изделия.

"Всички договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса ще получат парите си навреме", обеща подуправителят й д-р Йорданка Петрова. Мая Манолова

Мая Манолова

Проблемът в системата е осигуряването на кадри и не здравната карта ще го реши. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според него трябва да има промяна в правилата на работа и в механизмите, които по порочен начин водят до отваряне на нови лечебни заведения.

Преди да се говори за система на здравеопазване, за здравно осигуряване и качество, трябва да се обясни на обществото, че осигуряването на медицинска грижа е изключително скъпоструващо занимание, каза още Киров. В момента системата за здравно осигуряване не работи както трябва, защото не могат да се съберат задълженията и има над милион неосигурени граждани, допълни още той.

Ако тези граждани внасят минимална здравна вноска, това са още 500 млн.лв. годишно за здраве, допълни Киров. Трябват ясни критерии, по които да се определят групите, които не могат да плащат здравната си осигуровка. Според Киров, ако наистина всички тези хора са социално слаби, "значи тази държава е много зле".

Нуждата от преработване на Националната здравна карта, необходимостта от остойностяване на лекарския труд, изтичащите кадри и съотношението лекари-медицински сестри също бяха коментирани на дискусията.

НЗОК не е забавила нито едно плащане, а здравното министерство ще представи за обществено осбъждане предложенията си за нов здравноосигурителен модел до средата на година, заяви зам.-здравният министър и председател на надзора на касата Жени Начева в отговор на поставените от гилдията проблеми.

„Националната здравна карта е резултат от нормативната уредба такава, каквато е в момента. Да, определено този подход може би има нужда от усъвършенстване“, каза още тя.