Една изядена ябълка на ден държи далече не доктора, а аптекаря. Така би трябвало да звучи прочутата английска поговорка след публикация в мартенския брой на списанието на Американската медицинска асоциация.

Според нея ябълката не разрежда посещенията при лекаря, но чувствително смъква употребата на лекарства с рецепта. С колко? Според изследването - с 27%. С толкова намалели покупките на лекарства от 753 души, които изяждали по една малка ябълка от 150 грама на ден, в сравнение с контролна група от 7646 души, които не яли ябълки.

Не че първите боледували по-рядко, но симптомите им не били толкова остри. Нямало разлика в броя на посещенията при лекар през последната година при всеки от двете групи. Любителите на ябълки обаче в по-малка степен изпълнявали предписаните им рецепти.

Изследването е на екип начело с д-р Матю Дейвис от университета в Мичиган. "Емпиричната оценка на медицинските поговорки ни позволява да се възползваме по нов начин от тяхната мъдрост. Затова и заменяме доктора с аптекаря в тази поговорка", казва той.

Ябълките са здравословни заради съдържанието на фибри, важни витамини, минерали и флавоноиди. Вече е доказано, че се отразяват добре при астма и мозъчна дегенерация.