Съседните на Демократична република Конго африкански държави започнаха подготовка за установяване и предотвратяване на вероятно трансгранично разпространение на вируса ебола, съобщи днес регионалната ръководителка за Африка на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

"Всичките девет държави предприеха дейности за подготовка", каза Матшидисо Моети на годишната среща на СЗО в Женева. Тя допълни, че здравната агенция на ООН е особено загрижена от риска за Конго-Бразавил и Централноафриканската република, предаде БТА.

Двете държави имат речни граници със северозападната Екваториална провинция в ДР Конго, където вирусът се разпространява.

СЗО помага на граничещите с Конго държави да се запасят с приспособления за защита, термометри и комплекти за бързо диагностициране, което ще помогне на властите да откриват и лекуват инфекцията.

За момента ебола е установен само в Конго. Здравното министрество в Киншаса съобщи късно снощи, че общият брой от предполагаеми и потвърдени случаи на ебола е скочил до 58. Потвърдените случаи на зараза са 28.

Предполага се, че 27 души са починали от вируса. За три от тях е потвърдено, че са резултат от ебола.

Ебола е силно заразна и смъртоносна болест, придружена с треска и кървене и причинена от вирус.

Сегашните заболели са се заразили в здравен център, на църковна служба и на погребение.