Ако си сваля обувките, щом се прибере вкъщи, и смени килимите с дъсчен под, човек ще си остане втален и строен, обяви португалски научен екип.

Изследването му бе представено вчера на сбирка на Европейското дружество по ендокринология в Барселона. Според него с няколко прости действия човек може да ограничи домашната прах, съдържаща "тлъстогенни" съставки от различни химикали. Веднъж проникнали в тялото, тези съставки си взаимодействат с хормоните и резултатът е натрупване на повече телесна мазнина.

Научният екип от университета в Бейра е направил опис на "тлъстогенните" вещества, с който хората най-често влизат в контакт. Те са най-много в т.нар. боклучави храни, в препаратите за почистване на дома, в кухненската посуда и в козметиката, но също и в домашната прах.

Предвид тези открития учените дават 7 прости препоръки за избягване на "тлъстогените" и за изчистването им от дома.

Първата е да се яде само прясна, органична храна без пестициди. Да се избягват хранителни продукти с дълъг списък от съставки на етикетите.

Следва препоръка да се събуват обувките още на прага на дома, за да не се внасят в него замърсители отвън. Освен това да се чисти често с прахосмукачка, за да не трупа прах вкъщи, и да се махнат килимите. Вместо по тях да се ходи по дъсчен под. Повърхностите да се бършат с влажна кърпа, а не със синтетични почистващи препарати. И накрая - цялата пластмасова посуда за храни да се замени със стъклена.

Водещата изследването д-р Ана Катрина Соуса каза: "Това са прости неща като за начало, за да заживее човек без тлъстогени. Те се свеждат до две неща - да внимаваш какво ядеш и да се отървеш от прахта вкъщи. Всеки ден човек поема по 50 мг от тази прах, а децата - двойно повече. Ето защо почистването й е много ефикасна мярка."