Най-опасното хапче за бързо отслабване пак се предлага в мрежата, въпреки че още преди 3 години за него е обявен оранжев код за цял свят.

тогава Интерпол вдигна тревогата за диетичния препарат динитрофенол (ДНФ), тъй като той причини смъртта на 21-годишна английска студентка. Властите в 190 страни бяха уведомени, че този пестицид, доста популярен сред културистите, но използван и за експлозиви, е отровил Елоиз Пери, а един французин е в критично състояние.

Пери умря в болницата на Шрусбъри през май 2015 г. Тя си поръчала таблеките онлайн и ги пила за сваляне на килограми. Но те ускоряват пулса, затрудняват дишането и причиняват треска и повръщане. Смята се, че са били фатални за още поне 5 души.

Оранжевата тревога бе по молба на френското правителство. "ДНФ се продава на капсули с жълт прах и като крем. Произвежда се нелегално, без да се спазват хигиенни норми и без надзор на фармацевт, което увеличава риска от предозиране", обяви Интерпол.

Онлайн доставчиците маскират хапчето за пред митниците и полицията като му слагат етикет за жълтата подправка куркума. Те външно си приличат, предупреди Интерпол.

Тревогата бе вдигната, след като Световната антидопингова агенция анализира проба, заловена в Австралия.

Хапчето е изтеглено от продажби още през 30-те г. на ХХ век, но повторно се появява през 80-те г. Полицията в Англия проведе разследване как Пери се е снабдила със 100 капсули по 200 милиграма ДНФ на цена 70 лири. Майка й Фиона Пери публично призова таблетките да се избягват.