За пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е три пъти по-висок, каза в националния пресклуб на БТА д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". В ЕС болестта е четвърта по честота при мъжете и на 8-мо място при жените. Но смъртността не е толкова голяма в сравнение с другите карциноми, посочи тя.

По данни от Националния раков регистър през 2015 г в България са били открити 1745 нови случая на този вид рак. По думите на д-р Колева освен пушенето рискови фактори са и излагането на канцерогени, хроничното дразнене, инфекциите на мехура и др.

Един от първите симптоми за болестта е появата на кръв в урината, но обикновено няма болка. Лечението в ранния стадий дава много благоприятна прогноза, допълни лекарят.

Меланомът е най-опасната и агресивна форма на рак на кожата, каза доц. Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология в Онкологичната болница. По думите му болестта засяга всички възрасти, но в България са основно 50-60-годишни, по-често мъже. Най-много страдат хората в Северна Европа, понеже са руси, светлокожи, с червеникави коси и по-податливи на слънчево изгаряне. Основният рисков фактор е излагането на ултравиолетови лъчи.

Двамата лекари посочиха, че имунните чекпойнт инхибитори са най-модерните терапии на двата карцинома.