Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства, предаде БНТ.

Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година.

"Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават", заяви Емил Велчовски, главен секретар на ИАМО.

Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.

Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби. Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.