Трима учени от Израелския здравен институт откриха какво причинява автоимуни болести като лупус, множествена склероза и Болестта на Крон, съобщи сайтът "Медикъл прес". В статия в априлския брой на списанието за клинични изследвания те пишат, че откритието им обяснява защо автоимунните болести са по-чести при жените.

"Доказахме, че тези болести се предизвикват от В клетките, които са свързани с остаряването. Те се развиват при наличието в тях на т.нар. транскрибиращ фактор Т-бет. Успяхме да изтрием този фактор при възрастни мишки, обречени да развият автоимунно заболяване, и те останаха здрави. Смятаме, че точно същият процес се развива и при хората, и то по-често при възрастните жени, отколкото при възрастните мъже", казва д-р Кира Рубцова от екипа.

При автоимунните болести клетки на имунната система атакуват и унищожават тъкани и органи от организма, тъй като не ги разпознават като свои. Болестите от този вид са десетки и засягат милиони хора, като още не е открито лечение за тях. Някои като ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза засягат жените от 2 до 10 пъти по-често. Общо 80% от страдащите от такива болести са жени.

Транскрибиращите фактори в клетката се свързват с клетъчната ДНК и предизвикват експресията на един или няколко гена. Смята се, че факторът Т-бет се появява в В клетките, когато по повърхността им са стимулирани рецепторите за TLR7 и за гама-интерферон.

Чрез селекция и генни манипулации екипът прекъснал експресията на Т-бет в В клетките на мишки. В резултат при тях не се появили В клетки, свързани с остаряването, и те останали здрави. 80% от мишките с наличен Т-бет фактор получили бъбречни увреждания, но това се случило при само 20% от мишките без Т-бет фактор. 75% от мишките с наличен Т-бет фактор в В клетките умрели в рамките на 12 месеца. 90% от мишките с блокиран Т-бет фактор останали живи през този период.

Изводът на екипа засилва още повече научния интерес към В клетките, свързани с остаряването, след тяхното откриване през 2011 г.