Израелски учени обявиха нещо, което отдавна се знае - че мъжете в развитите страни за 40 години са загубили половината си сперматозоиди. Това, което още не се знае, е защо става така.

Според в. "Гардиън" тази неизвестност ражда мрачни прогнози, че западната цивилизация ще рухне заради безплодие и че нейното бездетно бъдеще е вече близко. Поне такива са реакциите на израелския доклад.

Според учени от Еврейския университет в Ерусалим средният брой сперматозоиди при мъжете на запад е намалял наполовина през последните 40 години и продължава да намалява с темп от 1,4% годишно.

Реакцията бе, че човечеството, по-точно развитите, но не и развиващите се страни, са изправени пред гибел и скоро ще изчезнат. Какво е причинило този спад в спермата и какво може да се направи? Отговорите на тези въпроси се оказаха по-трудни, отколкото се смяташе досега, въпреки че най-апокалиптичните реакции на ерусалимското изследване се отхвърлят от експертите. Те обаче признават, че човечеството е изправено пред голям социален и биологичен проблем.

Израелският екип начело с д-р Хагай Левин всъщност е анализирал над 100 по-ранни проучвания за броя на сперматозоидите, за да опише тенденцията.

Преди година Световната здравна организация нарече медицинските познания за мъжкото безплодие "много слаби". Тя призова спешно да се подготвят проекти за неговото изучаване и те да бъдат предложени за финансиране. “Ние сме относително невежи по въпроса какво причинява мъжкото безплодие. Ето защо е нужно, и то спешно, да увеличим, и то значително, усилията си при изследванията в тази област”, посочи СЗО.

"Не че идва краят на човечеството, коментира д-р Ричард Шарп от Единбургския университет. Но на индивидуално равнище при засегнатите хора това ще е трагично. Ние нито разполагаме с терапии за повишаване броя на сперматозоидите, нито имаме дори бегла представа защо той спада. Просто сме парализирани пред проблема.”

Освен голям проблемът става и спешен, понеже на запад отложеното раждане вече е тенденция. През 2017 г. в Англия 54% от бебета са родени от над 30-годишни майки. От същата възрастова група са и 67% от бащите. Но когато жената достигне 32 г., шансът й да зачене започва да намалява и на 40 г. е вече наполовина по-малък. Към това сега се добавя и спадащият брой на сперматозоидите при мъжа, което увеличава риска за безплодие на двойката.

“За спада на сперматозоидите винят почти всеки аспект от съвременния живот - от мобилните телефони до замърсената питейна вода, но сериозни доказателства няма", казва д-р Шарп.