Българският имунизационен календар няма съществени разлики с имунизационните календари на големите западни държави, каза главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. В Силистра той направи презентация на тема "Ваксини и имунизации - ефективният начин да предпазим децата от заразни болести и техните усложнения", съобщи БТА.

"Българският имунизационен календар е много добър, защото през последните 10 г. държавата успя да "вкара" всички препарати, които се ползват в света. Има минимални разлики между имунизационните календари на България и големите западни страни", заяви д-р Кунчев. Той каза, че се търсят възможности за въвеждане на система за реимбурсация на грипната ваксина за възрастни.

Обсъжда се и въвеждането на варицелна ваксина. Въпреки че болестта протича леко, заболеваемостта е висока.

Според д-р Кунчев поддържането на висок имунизационен обхват е постоянна задача. Но са оформени две групи, при които има проблеми. Едната са роми заради миграция, работа в чужбина и липса на здравни осигуровки при голяма част от семействата. Другата са антиваксинално настроени родители и техни организации. Д-р Кунчев заяви, че при над 2,2 милиона имунизации и реимунизации в България през миналата година са получени само 61 сигнала за нежелани реакции.