Над 1000 души са минали през гастроентерологичния кабинет в болницата в Горна Оряховица, след като през януари м. г. в него заработи модерна ендоскопска система от колноскоп и гастроскоп. Това съобщи д-р Илко Костурков, който работи с апаратурата. От началото на тази година през кабинета са минали повече от 300 души.

Обслужени са пациенти с функционални и органични болести на стомашно-чревния тракт (гастрити, езофагити, язви, колити), както и доброкачествени и злокачествени образувания на дебелото черво и стомаха.

Тази година са извършени повече от 30 полипектомии (безкръвни микрооперации). При тях се премахват полипите (доброкачествени образувания) по дебелото черво. "Всеки аденом има потенциала да се развие до раково образувание, така че при отстраняването му се намалява риска да възникне рак на дебелото черво", обясни д-р Костурков. По този начин от рак са спасени 30 души.

Младият гарстоентеролог подчертава, че всеки трябва да следи стриктно за своето здраве и при обезпокоителни симптоми да търси медицинска помощ. "При алармиращи симптоми като кървене, загуба на тегло и апетит, неуточнени анемии, е необходимо веднага да се извърши ендоскопска диагностика", казва д-р Костурков.

По думите му, в развитите държави всеки след 50-годишна възраст задължително преминава ендоскопско изследване за ранна превенция на рак на дебелото черво. Тези, които не се явят на изследвания, губят здравните си права.

"Ендоскопията е златен стандарт за поставяне на диагноза в гастроинтестиналния тракт", подчертава още младият медик.

Новата апаратура заработи от миналия януари. Тя е модел от 2016 г. и съчетава диагностични с терапевтични функции. Струва 80 000 лева, като по-голяма част от тях даде кметството на Горна Оряховица.

Апаратът е с пълна HD-резолюция, което облекчава работещите с него лекари. Това осигурява висока резолюция на образа и голяма гъвкавост на периферията на апарата, което прави изследванията безболезнени. Освен това има възможност за извършване на безкръвни микрооперации.

Кабинетът работи по 7 клинични пътеки със здравната каса. Повечето му пациенти са обслужени безплатно с направления, както диагностично, така и терапевтично.