Костният бульон беше обявен за една от суперхраните за 2017 година. Разбира се, това не означава, че той е актуален отскоро, напротив. Бульонът от незапомнени времена присъства в кухнята на редица култури. Просто бяхме забравили колко полезен е - и за мъже, и за жени, и за възрастни, и за деца, и за болни, и за здрави. Желатинът в костния бульон създава фина мембрана върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и го пази от всякакви агресивни неприятели. Хора с гастрит, колит, язва, рефлукс и всякакви заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да го консумират редовно. Той е много добър приятел на ставите и на костите ни, задължителен е за страдащите от остеопороза, но също и за бременните, и за децата, които не се хранят достатъчно пълноценно, при отслабен имунитет, при проблеми със сърцето, при стресово натоварена ежедневие. На всичко отгоре се грижи за красотата на кожата и на косата ни, като ги заздравява и връща блясъка им от младини.

Оказва се обаче, че да се приготви костен бульон не е достатъчно просто да сварим едни кокали в голяма тенджера с вода. Затова днес събрахме познанията на нашите специалисти и ги обобщихме в няколко ценни съвета.

Как да си го приготвим

1. Изберете кокали от пасищно животно

Това е важно, за да сте сигурни, че продуктът е чист и може да извлечете от него полезните вещества, заради които ще готвите бульона, а не да се нахраните вместо с тях с поредните ГМО фуражи и хормони. Ако се чудите как да намерите кокали от пасищни животни, потърсете в интернет ферми, които предлагат такива продукти и са сертифицирани. Много от тях имат дори мобилни магазини и доставят по домовете срещу скромна сума. Може да си купите наведнъж няколко килограма и да ги замразите във фризера. Текстът продължава ТУК.