В 16 малки общини у нас с общо население 50 000 души няма аптеки. От общо 3996 аптеки в цяла България само 0,8% са денонощни. Но в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище денонощни аптеки няма, каза здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

България е сред първите страни в Европа по брой на хората, обслужвани от една аптека. У нас те са 1806 души при европейска норма от 4450 души. "Това показва, че страната ни е на челни места по брой аптеки на човек от населението, но на едно от последните по достъп до фармацевтични услуги", добави министърът.

Законът обаче не урежда разпределението и режима на работа на аптеките. Това е решение на собствениците им. Ето защо Министерството на здравеопазването заедно със здравната каса, агенцията по лекарствата и фармацевтичния съюз разработва пакет от мерки, с които да стимулират предоставянето на фармацевтични услуги в малките общини и населени места, обясни Ананиев.

За да има аптеки в селата, разкриването им трябва да става в съдружие с общините чрез договор за съвместна дейност, предлага смята министърът. Пак общината да може да субсидира и разкриването на денонощни аптеки, където такива няма.