Податливите си носят ампула адреналин и урбазон

Пролетта е сезонът на повишения тонус, но и на алергиите. Те са все по-чести и до 50% се дължат на гените. Най-масови са алергичните ринити, на второ място са инсект-алергиите - основно към оси и пчели. Започват по-рано, ако зимата е мека, както стана тази година.

“С години нелекуваният алергичен ринит често стига до астма. А тя може да се предотврати, ако е открит навреме и започне лечение”, казва д-р Елисавета Кирилова от болницата “Св. Анна” в София. Работи и в извънболничната помощ, единствен специалист за Кюстендил и Дупница.

Основният симптом е дразнеща хрема, особено когато човек е навън, но може да се стигне до остър пристъп - със затруднено дишане, дори задух. В такава ситуация човек трябва да иде по най-бързия начин в лечебно заведение. Сам може да си помогне само с обилно изплакване на лицето с вода.

Дали е алергия, или вазомоторен ринит, се установява само с кожен тест, казва д-р Кирилова. Вторият не се лекува, но и не застрашава с последици като астмата. Тестът се прави извън острата фаза и показва към какво е алергичната реакция - треви, дървета, акари от домашния прах, плесени и др. Лечението е алергенна имунотерапия (т.нар. десенсибилизация) от 3 до 5 г. по схема. “Следва светъл период към 10 г., което се смята за излекуване”, обяснява д-р Кирилова. Прави се препарат от установения алерген в съответно разреждане. Прилага се под различни форми. Единият вариант е подкожна инжекция - веднъж месечно, целогодишно. Друга форма е с таблетки или капки под езика. “Имам много хора на такава терапия с много добри резултати, не стигат до астма. Има и астматици, изпратени от пулмолози за определяне дали астмата е алергична. При част от тях се стига до причината - алергичния ринит, и когато започнат имунотерапията, стигат до намаляване на инхалаторния кортикостероид, а даже и до спирането му”, казва д-р Кирилова.

При децата алергенната имунотерапия се прилага след 6-годишна възраст, а най-новият вариант е след 4-годишна. Кожни проби се правят след 3-годишна възраст.

“Все повече алергични деца има в последните години. Причината е, че алергичният ринит се предава по наследство, отделно са външните фактори. Заради замърсения въздух полените стават по-агресивни. Поленовото зърно се обвива със замърсителите от външната среда, заради което се повишава пропускливостта на лигавицата на въздухоносните пътища. Поленовото зърно навлиза в белодробните пътища по-лесно”, обяснява д-р Кирилова. Затова и градските деца са много по-уязвими.

Всяка година у нас се прави поленов календар, който се раздава на установените пациенти. Така те знаят кога е цъфтежът на съответните полени и трябва задължително да са на антихистаминово лечение. “Лошото е, че това симптоматично лечение може да действа няколко години и на 5-ата пациентът да се окаже с астма”, казва д-р Кирилова.

Някои показват алергия към дървета, а причинителят е предимно брезата. Масово набеждаваните “пухчета” от тополите не алергизират, но пренасят алергените. Тревите също са алергени - много тежки реакции дават например пелинът, живовлякът, казва д-р Кирилова.

За разлика от алергичния ринит инсект алергията може да има фатален край. Получава се при ужилвания от оси, пчели и стършели. Особено опасна е, ако човек още не знае, че е алергичен. Ако е на терасата например, може да си сложи бучка лед на ужиленото място. Незабавно трябва да иде на лекар, ако започнат симптоми като: оток на мястото на ужилването, който се разширява до размера на 1 лев; трудно дишане, промяна в гласа, невъзможност за преглъщане, падане на кръвното, задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите. Това може да стане за минути.

Затова и установените пациенти се обучават от алерголозите и си носят лекарство, когато са навън. В планината не бива да са с цветни дрехи, нито с парфюми. Да носят кафяви, зелени, тъмни дрехи, безароматни сапуни и козметика. Ако има ужилване, пациентът трябва да си носи ампула адреналин и веднага да я изсипе под езика. Трябва да носи и инжекция урбазон 40 мг - прави се мускулно. После да отиде в най-близката болница. Той е насочен срещу късните реакции, докато стигне до нея. Мнозина си купуват от чужбина готови инжекционни устройства с адреналин които са спрени от производителя от продажба у нас.

“Съвсем различно е при алергична реакция след ужилване на дете - то веднага се води в болница. Вкъщи най-много да му се даде 1 доза антихистаминов препарат”, казва д-р Кирилова. Все повече семейства с деца ги имат у дома, защото се изписват срещу оток на дихателните пътища в хода на инфекция. “Дете с няколко пристъпа на ларингит с бронхообструкция трябва да се консултира с алерголог”, съветва д-р Кирилова.

Говори се и за алергична реакция към паяци, но тогава основно има силен сърбеж и зачервени обриви при облазване, не е инсект алергия. “Това спада повече към кожните дерматити. Може да има и ухапване от паяк, но не може да се стигне до опасна за живота реакция както при оси, пчели и стършели”, уточнява алергологът.

Според нея напоследък има много случаи на детска уртикария. Първо се провежда лечение да изчезнат обривите, следва 5-дневен период без лечение и обриви и се прави тест за алергия.