Над 100 жители на Оксфорд доброволно пиха заразена с бактерии вода, за да изпробват върху себе си новата ваксина срещу коремен тиф, съобщи сп. "Лансет".

Болестта се причинява от разновидност на бактерията салмонела и убива средно по 200 000 души годишно в Азия, Африка и Латинска Америка, и то предимно деца. Оздравелите след нея имат перфорации на червата, увредено сърце и други тежки здравословни проблеми.

Експериментът, платен от фондацията на Бил Гейтс, се оказва успешен. При него доброволците се ваксинират и след това се зарязават със салмонела, за да се види дали ще се разболеят от тиф. Ваксината показа 87% ефективност и се очаква Световната здравна организация да я одобри.

"Ако я бяхме изпробвали на терен, след това трябваше да наблюдаваме децата от 3 до 4 години. А така всичко стана много бързо", коментираха от фондацията на милиардера.

Сред мотивите на доброволците са желание да допринесат за напредъка на медицината, стремеж да помогнат за спасяване на деца, любопитство, но най-вече да получат пари. Всеки участник е взел по 4000 долара.

Тифът се сдобива с мрачна слава в епохата преди антибиотиците, но в наши дни се лекува лесно с евтини антибиотици като азитромицин и ципрофлоксацин. Изискването към доброволците е било да са здрави, да са на възраст от 18 до 60 г. и да са се минали на скенер за липса на камъни в жлъчката. Причината е, че бактерията причинител се задържа с десетилетия в тялото, като се прикрепва към жлъчните камъни. Точно такъв е прочутият случай с Мара Тифусната, която е работила като готвачка в детски градини и родилни домове между 1900 и 1915 г. и е заразила много хора, без самата тя да е болна от тиф.