На 101-годишната италианка Флавиана й бе поставена аортна клапа, съобщи в. »Джорнале». Това е рекорд в италианската сърдечна хирургия. Операцията извърши д-р Франческо Бедони в миланската клиника «Сан Донато».

Отначало хирургът отказал да оперира, въпреки че клиничните показатели на старицата били добри. За него тези операции били рутинни, но проблемът бил във възрастта на Флавиана.

«Вече бях казал «не». Но като я видях да влиза в кабинета ми без помощ, с обеци и гримирана, се убедих, че в някои случаи възрастта не е проблем», казва лекарят.

Подмяната на аортната клапа минала успешно, и така Флавиана стана най-възрастният човек, претърпял сърдечна операция на Апенините.

Родената през 1917 г. жена е надживяла две световни войни, но също и болката от загубата на съпруга си и на 37-годишния си зет, когато е била на 92 г. Флавиана е израснала в Сасуоло до Милано, но е обиколила света. Днес тя праща редовно есемеси и не забравя рождените дни на 4-те си деца, на внуците и правнуците си. Флавиана гласува все за Берлускони и казва, че не се страхува от смъртта, защото «е наред с всичко». Вярва в Господ, но го критикува. «Не Сина, а Отца Му, защото вината е винаги на бащите».

Факсимиле от в. »Джорнале» с Флавиана и лекарите й