Варицелата се развихри в Пловдив и региона и поразява наред деца и възрастни. Над 2200 са са се разболели. Засегнати са 42 детски градини, 15 ясли и 46 училища, съобщи д-р Моника Троянчева от здравната инспекция.

Само за миналата седмица са инфектирани 182 души, 86 в Пловдив. Болестта при децата протича по-леко и им минава за 5-6 дни, но има и изключения. В инфекциозната клиника на болницата "Св. Георги" е прието момиченце на 6 месеца с дребна шарка, висока температура и обрив. Лекуват го и няма опасност за живота му. Бебето е заразено от братчето си, което ходело на градина.

"Инкубационният период е 21 дни. Който не е карал варицела, се заразява с вируса по въздушно-капков път", обясни д-р Троянчева. При възрастните болестта често дава неврологични усложнения като енцефалит и херпес зостер. Затова и родителите предпочитали децата им да изкарат шарката и ги водели на градина или ясла въпреки обявената там карантина. Полученият имунитет след варицела е за цял живот.

"Синът ми посещава градина в кв. "Тракия". От групата от 29 деца само две още не са хванали шарка", каза майка на 5-годишен.