Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от здравното министерство, Здравата каса плаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената й обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент, предаде Дарик

Жената постъпила преди 4 дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана и клапата трябвало да се постави по неоперативен път. Такива клапи обаче се покриват в малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Поставят се с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса плаща 2600 лв., а те струват между 15 000 и 20 000 лв. От болницата са отложили поставянето, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е можела да чака”, обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение клапите, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се плащат напълно от Здравната каса.

„Не да се осигурят за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигурят за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не бе прието”, допълни Кацаров.

Според него заради решението Касата да не плаща клапите изцяло до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.