В Медицински университет във Варна бе представен очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на болести на ретината с минимални странични ефекти. Проф. д-р Христина Групчева, ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки, обясни, че апаратурата е проект, спечелен от екипа на доц. Златарева. Лазерът ще се използва за терапия на много ретинални болести, най-масовата от които е диабетната ретинопатия. „Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата. Такива лазери има само 3 в страната. Този е първият в Източна България, а другите два са в София.“, каза проф. Групчева.

На представяне присъстваха офталмолози, докторанти и специализанти, както и Стефан Брион от френската фирма производител на медицинската апаратура, който обучава офталмолози от цял свят.

„Радвам се, че дългогодишна наша работа завърши с успех и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в региона. Лечението ще е много по-бързо, много по-безболезнено и много по-щадящо с новата апаратура“, каза доц. д-р Зорница Златарева.

Офталмологията в България се развива в конкурентна среда. В последните 2 г. в Медицинския университет във Варна се затвори т.нар. 3 О перспектива – медицински оптик, оптометрист, офталмолог. Катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ е единственото по рода си звено в България, което обучава всички специалисти в тези свързани помежду си направления. 

В момента Медицинският университет работи по разкриване на очен център. Предстои и друга инициатива, отново по проект. При нея безплатно лечение ще получат 90 души, изгубили зрението си заради катаракта. Изискване при подбора им е зрението на по-доброто око да е под 15% и потенциалът на окото за операция да е добър. Първите интервенции ще са в началото на май с топ технология – компютъризирано насочване на хирурга.