Водата е едно от най-старите неща на Земята. Възрастта й е 2,7 милиарда години. Това просто неорганично съединение на 2 атома водород с 1 атом кислород обаче е станало основа на живота на планетата. Причината е, че водата е универсален разтворител. Тя пренася полезните вещества от храната в организма и изнася вредните извън тялото.

От цялата налична вода питейната е едва 3%. Но дори и тя в по-голямата си част е недостъпна, тъй като е стегната в ледници. В света от пиене на мръсна вода на всеки 8 секунди умира по един човек. Най-чиста е водата във Финландия.

Хлорираната вода от водопровода не бива да се преварява, тъй като при този процес се отделя диоксин - отровно вещество, което причинява рак. 85% от всички болести при хората се предават чрез водата.

Тялото на новородено бебе се състои от 86% вода, в тялото на старец водата е 50%.

Човек изпива около 40 тона вода през живота си. Неговата потребност от вода е на второ място след потребността му от кислород. Жажда започва да се усеща при загуба само на 1% от водата в организма. Загубата на 20% от водата в тялото е смъртоносна.

Човек може да изкара без вода 5-7 дни. Според биолога от университета "Вашингтон" Рандъл Пекър появата на жажда зависи от температурата и влажността на въздуха и от двигателната активност на човека. Значение имат и възрастта, теглото, обмяната и други характеристики на организма му. Бебе, оставено в спарена лека кола, и спортист, който усилено тренира, могат да се обезводнят до смърт само за 2 часа. Възрастен здрав човек в комфортни условия пък би изкарал без вода цяла седмица. При умерена температура и на открито може да се живее без вода около 100 часа. Ако е студено, малко повече. Но ако грее слънце и си на припек - по-малко. При сухо и горещо време без вода се издържа само ден-два. Все пак в историята има случаи на оцелели без вода в екстремни условия повече от 1 седмица.

Човек трябва да пие по 1,5 л вода на ден, за да е здрав. Но той няма да си навреди с нищо, ако пие и до 5 л на ден. Хората, които пият по 6 чаши вода дневно, рискуват по-малко да получат инфаркт от хората, които пият само по 2 чаши.

Ако човек пие само вода (и чай), разко снижава калорийния си прием и се избавя от излишно тегло.

Човек използва за битови нужди средно по 100 л вода на ден. Най-голямата част от нея отива за отмиване на тоалетната чиния.