При гледане на мач по телевизията сърцето се натоварва колкото при спринт, показа канадско изследване. Оказва се, че пулсът може да се удвои при голови ситуации и в добавеното време в края на срещите. Това се случва без значение дали зрителят е запалянко на отбора, който играе.

Учените са следили сърдечната дейност на зрители по време на мачове по хокей на лед на стадиона и по телевизията. Пулсът на зрителите по трибуните се е повишавал средно със 110%, а на хората пред екрана - със 75 на сто.

"Анализирахме елементите от хокейната игра, които водят до най-голямо учестяване на пулса. Установихме, че крайният резултат от мача не е сред тях. Най-силни са емоциите и най-бързо бие сърцето при голови положения и в напрегнатите моменти от играта. Особено голям е рискът от сърдечен инцидент в добавеното време на мача", се казва в доклада на екип от Института за сърцето в Монреал. Той препоръчва на хората със слаби сърца да бъдат разяснени симптомите на сърдечните инциденти и те да търсят незабавна помощ при поява на някои от тях.

Предишно изследване показа, че страстта на запалянкото също играе роля за учестяване на сърдечния ритъм. То отчете пик на смъртоносните сърдечни удари сред населението на Холандия в деня, когато нейният национален отбор по футбол бе елиминиран от европейското първенство през 1996 г.