Какво представлява прееклампсията?

Прееклампсия е високо кръвно налягане и поява на белтък в урината след 20-та седмица от бременността. Някои пациенти могат да имат високо кръвно налягане с увреждане на органите (т.е. засягащи черния дроб, бъбреците, тромбоцитите, белите дробове и мозъка) със или без протеинурия (наличие на абнормални количества протеин в урината), което може да означава увреждане на бъбреците!

Рискове от развитие на прееклампсия

Жени с една или повече от следните характеристики са изложени на повишен риск от развитие на прееклампсия: първа бременност, високо кръвно налягане или диабет преди бременност, бъбречни заболявания, лупус, диабет, развит по време на бременност, многоплодна бременност (близнаци или тризнаци); по наследство (сестра или майка) с прееклампсия, прееклампсия при предишни бременности, наднормено тегло, жени под 20 години и жени над 35 години.

Причини за прееклампсия

Не са напълно ясни причините за прееклампсия. Вероятно поради аномалии в растежа на кръвоносните съдове на матката и плацентата в началото на бременността. Признаците и симптомите на прееклампсия се дължат главно на промени в малките артерии, които намаляват притока на кръв към майчините органи като бъбреците, мозъка, черния дроб и плацентата. Защо това се случва с някои жени, а не с други, не е напълно доказано.

Симптоми и признаци на прееклампсия

Повечето жени с прееклампсия имат леко повишено кръвно налягане и понякога белтък в урината. Те нямат никакви симптоми. Поради това се планират чести посещения на специалист и/или гинеколог, за да се наблюдава кръвното налягане през последната половина от бременността, дори и да няма оплаквания. Въпреки това прееклампсия може да прогресира и сериозно да се влоши.

Тежките симптоми може да бъдат трайно тежко главоболие, зрителни проблеми, задух и коремна болка, кръвното налягане ?160/110 mmHg, нисък брой на тромбоцитите, чернодробни аномалии и/или течността в белите дробове.

Прееклампсията може да намали способността на плацентата да осигури адекватно хранене и кислород за бебето, което ще доведе до забавен растеж на бебето, намалено количество (амниотична) течност около бебето и понижаване на кръвния поток.

Как да се предотврати прееклампсията

Когато се диагностицира високо налягане по време на бременност, от първостепенно значение е да вземете лекарството, предписано от вашия лекуващ лекар. Предписаното лекарство трябва да е за високо кръвно налягане по време на бременност, тъй като не винаги е безопасно да се използват други видове лекарства за кръвно налягане по време на бременност.

Как да се лекува прееклампсия

Единственото лечение за прееклампсия е раждането на бебето и освобождаването на плацентата. Лечението зависи от продължителността на бременността и от наличието на тежки симптоми на заболяването. Гинекологът оценява и решава начина на раждане.

Ако се развият тежки симптоми на прееклампсия, често е необходимо преждевременно раждане, за да се предотвратят допълнителни усложнения за майката и бебето. Медикаментите може да понижат кръвното налягане и по този начин да намалят риска от усложнения, но тези лечения не подобряват основните аномалии в кръвоносните съдове на майката. Следователно те не пречат на прогресията на заболяването.

Какво се случва след раждането?

Високото кръвно налягане и белтък в урината ще изчезнат в рамките на няколко дни след раждането. Въпреки това жените, които са имали прееклампсия, са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване по-късно в живота, отколкото при жени, които не са имали прееклампсия. Те трябва да обсъдят този риск с лекаря и да им се предпише наблюдение с монитор за кръвно налягане поне веднъж годишно. Регулирането на кръвното и начинът на живот - а именно здравословното хранене, избягването на затлъстяването и тютюнопушенето, ще намалят риска от сърдечно-съдови проблеми.