Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. Години наред броят им растеше и изискваше мерки. Сега той твърдо държи 15-25% от децата, което отключва болести и усложнения, каза пред БНТ  здравният инспектор Ангел Кунчев. Според него, ако не предпазим децата от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем с лечението на новопоявяващи се заболявания. 

"Опитваме се да ги приучим към здравословно хранене от най-ранна възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основни фактори за това са семейната среда, достъпът до здравословна храна, липсата на агресивна реклама и по-висока двигателна активност", каза д-р Кунчев.

"Мерките на държавата са етикетиране, пълна информация какво консумираме, с колко калории е, съдържание на сол, мазнини и ограничаване на агресивната реклама. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията. Но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", каза Кунчев.

Той коментира още, че тестените храни все повече са намалели в училищата и че до края на годината ще се приемат регламенти за избягване на двойния стандарт при храните у нас и в Евросъюза.