Ако се съчетае с раздвижване, ефектът за здравето е х 2

Правилото 20-20-20 е ефективен начин да се намали напрежението на очите при дълго взиране в екрани, казва д-р Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов”. Зад числата стои препоръката на всеки 20 минути пред монитора човек за 20 секунди да се вглежда в обекти на разстояние около 20 метра.

Формулата важи и по друг начин: човек да затваря очи за 20 секунди на всеки 20 минути.

Това правило е чудесен начин за подсещане да се правят чести малки почивки. Те са по-полезни за здравето от дългия престой в заведение  през обедната почивка.

Другото важно хигиенно условие при работа пред монитор е често да се мига. Така окото произвежда слъзна течност по начина, зададен от природата. Докато е вторачен в екрана, човек не мига и това изсушава окото. Резултатът е не само умора, но и риск от инфекции.

Ефектът за здравето от 20-20-20 ще се умножи най-малкото по две, ако стратегията за здрави очи се съчетае с добро кръвообращение и "хранене" на гръбнака чрез ставане от стола и раздвижване - единственият начин до него да стигат нужните му вещества. Всеки, който прекарва деня си на бюро, трябва периодично да става и да се разтъпква, за да предотврати болки в гърба и шията.