Масово имунизиране на хората над 60 г. може да намали 

с 30 до 70% болничното им лечение и усложненията

Масово ваксиниране срещу грип на хората над 60 г., които са най-рисковата група за усложнения, може да намали с до 70% болничното лечение поради грип и неговото най-често усложнение – пневмонията. Едновременно с това с 50-70% намалява рискът от сърдечносъдови инциденти като сърдечен арест, миокардит, инсулт през грипния сезон. Над 90% от жертвите на грипа са възрастни хора.

Причините са отслабващият с напредване на възрастта имунитет и наличието на хронични заболявания. По глобални данни по време на епидемия боледуват половината от възрастните, затова Световната здравна организация препоръчва във всяка държава около 75% от хората в рисковата група да се имунизират. У нас това правят общо до 5% от всички възрастови групи, стана ясно на семинар за ваксинопрофилактиката.

Има разбиране да включим противогрипната ваксина в програма за безплатна имунизация по желание за хората над 60 г. Технически това би могло да се случи след един грипен сезон, каза д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

От грип и остри респираторни заболявания тази зима у нас са боледували 23-ма от всеки 1000 души като 80% от случаите са причинени от грипни вируси тип В и основно от линията “Ямагата”.

Експертите предлагат в националния имунизационен календар да влезе ваксината срещу варицела, в началото само по желание. Дори да се приеме скоро, спецификата на този продукт изисква по-дългосрочно планиране и поставянето на ваксините не може да стартира на момента, уточни д-р Кунчев.

В нашия календар задължителни са 11 имунизации и реимунизации - туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с времето, което налага реимунизации с комбинирана ваксина. Има консенсус сред специлистите и по препоръка на СЗО ще бъде намален с 1 прием ваксината срещу туберкулоза.