Неведнъж сме се сблъсквали с твърденито, че яйцата са източник на лош холестерол. В продължение на години този мит ни караше да избягваме яйцата, страхувайки се от "лошия" LDL холестерол.

Факт е, че високите нива на холестерол могат да причинят инсулт или сърдечно-съдови заболявания., но истината е, че приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Холестеролът е важен съставен компонент на клетките в човешкото тяло и оказва влияние върху множество процеси, най-вече хормоналните.

Яйцата не носят лош холестерол

Ако все още вярвате, че яйцата са злодеят, който ще повиши холестерола, време е да се отърсите от тази заблуда. Истината е съвсем друга. Ако приемаме холестерол чрез храната, това не повишава неговите нива в организма. Сигурно ще ви се стори изненадващо, че увеличаването на холестерола се дължи косвено на прекомерна консумация на зърнени храни и захар, а не толкова на консумацията на яйца или мазнини. Това е така, защото всъщност черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта.

Когато приемаме зърнени храни или богати за захар храни, те бързо се превръщат в захари. Тези захари, обаче, не са нужни на кръвната ни система. Поради тази причина те се „преместват“ в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини.

Целия текст четете тук