Държавни пари вземат! Изчисти всички и да се назначат нови хора,поръча на социалния министър

Историята на Пасионария и бездушието на чиновниците разплакаха премиера Бойко Борисов. “Искам да видите какъв е случаят с жената с детето, дето я гледах сутринта по телевизията. И този администратор, дето кара жената да обикаля. Ревах, като ги гледах, лично министърът да се занимае - така ли е, както го казват. Няма ли човечност! Държавни пари, заплати взимат. Всички изчисти и да се назначат нови хора”, гневен бе Борисов. (Историята, която го разплака - долу)

Час по-късно пред Министерския съвет се проведе пореден протест за достоен живот за децата с увреждания. Майките настояха за приемане на Закон за личната помощ и “живот и след 18”, тъй като след навършване на пълнолетие помощите стават значително по-малки. Искат и облекчени административни процедури.

“Искаме помощта на личните асистенти да се регламентира безсрочно. Моето дете е на 16 г. с три диагнози - незряща, детска церебрална парализа и епилепсия, и откакто се е родила, аз не работя”, обясни Ина Маринова.

Протестиращите настояват за преструктуриране и овластяване на Агенцията за хората с увреждания. Институцията да получи отговорности и да се прилага индивидуален подход и оценка на увреждането, да може да помага за социалната реализация на всеки инвалид. Трябва да се прави оценка на потребностите на конкретния човек, обясняват родителите.

Социалният министър Бисер Петков увери, че “министерството ще направи подробен финансов анализ на всичко, което се насочва като подкрепа под формата на пари и социални услуги към хората с увреждания”. Бил подробно запознат с исканията на протестиращите родители.

Отчаяние! Майка: България изостави мен и детето ми, аз изоставям нея

След 15 г. борба с абсурдите Красимира Обретенова ще търси грижи за болното си дете извън страната

Красимира Обретенова, журналистка от Добрич и майка на 16-годишно дете с увреждания, днес напуска България. Тя ще емигрира, за да осигури по-адекватни грижи на дъщеря си Пасионария, разказа майката в сряда сутринта пред Нова тв.

“България изостави мен и детето ми, аз изоставям нея”, заяви Красимира.

Обретенова е един от най-активните родители на деца с увреждания в България и председател на тяхното сдружение “Свети Мина”.

Дъщерята на Красимира се ражда преди 16 г. без заболявания и увреждания. Като бебе обаче прекарва менингит, а оттам получава и увреждания. Има детска церебрална парализа. От този момент майката започва битка с бездушието на чиновниците. “Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата”, смята майката.

Преди 8 г. тя напуска родния Добрич и заедно с Пасионария се местят в София. Целта е да е по-близо до социалните и здравните институции. Но продължава да се сблъсква с административни абсурди.

“Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, ако в метрото направи гърч, да ѝ фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, обяснява Красимира.

Майката успява да

осъди социалното

министерство заради

начина, по който се

предоставят помощните

средства за инвалиди

Причината е, че качествена детска инвалидна количка струва 6000 лв., а държавата дава едва 400, обяснява тя тогава.

“Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка”, заявява Красимира. Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са, защото ще ходи, а за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионария, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависят и парите, които получава от държавата.

А само шише със специална храна на детето струва 7 лв. На ден са ѝ нужни три, или 21 лв., 600 месечно...

“Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК”, заявява Красимира.

През 2014 г. Пасионария е

изхвърлена от 3-о

помощно училище в

София, защото майка ѝ е

участвала в репортаж

по телевизията за проблемите на образованието. Преди два месеца майка и дъщеря се връщат в Добрич. Красимира се свързва чрез фейсбук с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да оцелее детето им. Красимира ще последва примера им днес. Красимира заедно с дъщеря си Пасионария

Красимира заедно с дъщеря си Пасионария

Не пуснаха в парламента майки заради тениски с надпис срещу системата

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Грандиозен сблъсък БСП - ГЕРБ избухна в края на пленарния ден вчера в кулоарите на парламента, след като охраната не пусна майки на деца с увреждания, дошли на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова в черни фланелки с надпис “Системата ни убива”.

“Това е абсурд, излизам при тях”, каза шефката на социалистите. И обвини зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ, който замества Цвета Караянчева, че е забранил достъпа на хората. Не реагирал и след като Антон Кутев го известил за проблема.

След като научи за проблема, лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов излетя от пленарната зала, но на входа се озова лице в лице със заместника на Нинова в групата Драгомир Стойнев, който обясни, че хората вече не са и пред парламента - тръгнали си обидени. Цветанов няколко пъти повтори, че досега държавата не е отпускала 162 млн. лв. за около 30-те хиляди семейства, колкото е осигурило правителството от 2017 г. насам. “Оставка на Христов като зам.-шеф на парламента”, викна Стойнев. “Затова значи е било всичко. Срамувам се от това, което провокират колегите от БСП”, възмути се Цветанов.

Напрежението между Цветан Цветанов и Драгомир Стойнев се повиши заради майките на децата с увреждания, които не бяха допуснати в парламента.
Напрежението между Цветан Цветанов и Драгомир Стойнев се повиши заради майките на децата с увреждания, които не бяха допуснати в парламента.