Месо на грил, било то пилешко, телешко или риба, повишава кръвното налягане, пише в. "Дейли мейл".

Всички знаят, че червеното месо не се препоръчва при проблеми с кръвното. Рибата и пилешкото се смятат за по-здравословен вариант за барбекю. Американски учени обаче доказаха, че всички видове месо са вредни, когато са гриловани, защото се освобождават опасни химикали. Те възпаляват кръвоносните съдове и рискът да се вдигне кръвното се увеличава със 17 процента.

Според изследване на учени от Харвард месото алангле или варено са много по-безопасни варианти за хипертониците.

Химикалите, образуващи се при печене на месото на висока температура, причиняват оксидативен стрес, възпаление и инсулинова резистентност. Те могат да доведат до атеросклероза, която е врата към сърдечните болести.

Учените са използвали данни от две изследвания с 32 925 и с 53 852 медицински сестри и друго изследване на 17 104 лекари. За всяко от тези изследвания са записвани ежедневно подробности от начина на живот, храненето и настроението и са правени различни тестове.