Третата възраст не е време за почивка и пенсионерите трябва да бъдат активни, за да намалят бремето върху здравната система, зоват английски лекари. Според тях е нужна промяна в нагласата, че спортуването и фитнесът са за млади хора, докато на старите трябва да им се казва да почиват повече. Възрастните трябва да "осъзнаят своята роля" за намаляваяне на разходите за здравеопазване, като останат подвижни и физически активни колкото може по-дълго.

В статия в "Бритиш медикъл джърнъл" лекарите отбелязват, че 25% от жените във Великобритания и 20% от мъжете не правят нищо по цяла седмица, да не говорим за мининума от 150-те минути леко бягане или бързо ходене на седмица. Едва 2% от възрастните хора там спазват тази препоръка.

За България такива данни няма. Няма и как да се допусне, че положението е аналогично, тъй като тук условията за живот на пенсионерите са други.

"Установихме, че чрез тренировки човек може да си възвърне онези физически способности и подвижност, които е имал преди 10 г. Необходимо е да сменим стереотипа, че старият човек трябва да си почива. Той трябва да бъде активен независимо от възрастта. Нужни са му минимум 150 минути на седмица бързо ходене плюс гимнастика за сила и за равновесие 2 пъти седмично", се казва в статията.

Гимнастика, излети, градинарство, готварски кръжоци и доброволен труд в полза на обществото са все неща, които подобряват здравето. Годишно в Англия 4 милиона болнични легла се заемат от хора с травми след загуба на равновесие и падане. Само за лечение на счупени бедрени кости се плащат по 1 милиард лири на година.

Нужно е и да се променят условията в болниците, за да не бъдат държани пациентите на легло. Старите хора, приети в болница, прекарват над 80% от времето си в лежане. Това ще рече, че намаляват с 60% подвижността си и трайно "излизат от форма" само защото са били в болница.

"Не само болниците трябва да се преустроят, за да създават повече възможности за движение на пациентите. И персоналът трябва да ги приканва за това. Нужен е по-широк обхват на амбулаторните дейности, за да бъдат държани хората далече от болниците", се казва в статията.