Докато работим в една и съща поза, се чувстваме “вдървени”, често с изтръпнали крайници и почти винаги схванати

Продължителната работа в офис, седенето с часове на стол и взирането в екрана на компютъра може да имат множество неприятни последици за здравето. Хората, които седят на стол по 4-6 часа, обикновено са схванати, нямат жизнен тонус, боли ги гърбът или са изгърбени. Понижената физическа активност води до наддаване на тегло, а работата пред компютъра и изкуственото осветление може да предизвикат мигрена и да влошат зрението.

Да смениш работата си, е трудно, но с прости техники и упражнения, изпълними без ставане от стола, могат значително да повишат тонуса и да “съживят” тялото.

3 съвета за комфорт в офиса:

1. Ставай на всеки час от бюрото!

Заседяването влошава циркулацията на кръвта. Признаци за това са студени и подути ръце и крака, умора, задух, внезапно главоболие. За да се раздвижи кръвта, е добре да се става от бюрото и да се ходи поне по 5 минути.

2. Поддържай добра стойка, когато си седнал!

Ако сте приведени и изкривени напред,  ще ви заболи вратът и ще се стигне до гръбначни изкривявания.

Добре е да седите изцяло на стола, а не на ръба, стъпалата да заемат успоредно положение на пода, гърбът да е изправен, а раменете - отпуснати надолу и назад. Когато кръстосвате крака за по-дълго, нарушавате кръвообращението и от това може да се повиши кръвното налягане.

3. Създай си комфорт!

Бюрото, осветлението, климатикът и вентилацията също са важни. Един от основните фактори за комфорт е изборът на ергономичен стол.

Ако глезените са подути, е нарушен потокът на кръвта от бедрата надолу. Най-вероятно столът е твърде висок или твърде често кръстосвате крака.

Ако усещате изтръпване в седалището, може би столът е твърд и ви трябва възглавничка за седене или корекция на височината на стола.

Може да си помогнете и с подложка за стъпалата или с допълнителен чифт удобни обувки.

1. Раздвижване на главата, врата

Сядате удобно на стола. Можем да се изтеглите леко напред, ако има облегалка, която пречи. Краката са успоредни, дланите - отпуснати върху коленете.

а/ Глава надолу-нагоре

Главата е в неутрално положение, очите гледат напред. Бавно спускате брадичката, така че да се доближи към ямката на гръдната кост, като се стремите да я докоснете. Оттук плавно и бавно я повдигате нагоре и спускате темето назад, поглеждайки към тавана.

Повтаряте от 8 до 10 пъти.

б/ Глава дясно-ляво

Връщате главата в неутрално положение. Първо я завъртате бавно надясно, така че брадичката да достигне над дясното рамо. След това опитвате да извъртите още малко главата, така че да погледнете зад нас. Минавате през център и завъртате главата в другата посока. Дишате равномерно, без да задържате дъха в крайното положение.

Повтаряте от 8 до 10 пъти.

в/ Кръгови движение на главата

Спускате брадичката към гърдите и бавно насочвате дясното ухо към дясното рамо, след това насочвате главата назад и въртите, докато лявото ухо не достигне до лявото рамо. Спускате главата до изходно положение и въртите 4-8 кръга и сменяте посоката.

Внимание! Упражнението трябва да се изпълнява бавно, главата да се върти свободно, без да се пренапрягат мускулите на врата. Дишате плавно и равномерно, можем да затворите очи.

2. Раздвижване на раменете, гърба

1. Протягане

Изправяте гърба, протягате ръцете нагоре, събирате пръстите, обръщате длани към тавана и издърпвате максимално нагоре. Задържате с колкото може по-изпънати ръце и длани нагоре, дишате равномерно, след което отпускате. Правите няколко повторения.

2. Кръгови движения от раменете

Изправяте гърба и сгъвате ръцете в лактите. Докосвате с пръсти леко раменете. Започвате с двете ръце въртеливи движения назад, след няколко повторения сменяте посоката.

3. Навеждане напред и надолу

Изправяте гърба, ръцете са сключени на гърба. Вдишвате и, издишвайки, се навеждате напред доколкото е възможно. Стараете се главата да е отпусната. Няма напрежение във врата. Изтегляте колкото може ръцете нагоре. Задържате и дишате равномерно, след което първо връщате ръцете към гърба и се изправяте до изходно положение.

Повтаряте 2-4 пъти.

3. Усукване

1. Заемате неутрална позиция с успоредни крака и колене.

2. Повдигате ръцете напред до хоризонтално положение. С издишването завъртате надясно кръста заедно с ръцете. Гърдите и главата също се завъртат надясно. Стараете се да не мърдате излишно таза, усукват се единство гръбначният стълб и вратът. Може да използвате стола за удобство.

3. Задържате и дишате равномерно, след което се връщате в изходна позиция. Правите по 5 повторения във всяка посока.

Нора завършва философия в СУ “Климент Охридски”, където се увлича по източната философия. Задълбочава интереса си и го насочва изцяло към йога. От 2013 г. работи като йога инструктор, с ежедневни практики по хат/х/а йога, виняса флоу, пауър йога. През юни 2015 г. се дипломира в НСА като преподавател към Българската федерация по йога. Споделя убеждението, че йога не е просто начин на живот, а градивна трансформираща сила, която помага за пълната себереализация на всяко ниво - физическо, психическо, емоционално и духовно.