"Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа кой си." Тази поговорка вече има близнак: "Кажи ми как ядеш и ще ти кажа кой си."

Японско изследване показа какви опасности крие бързото хранене. Учените са следили в продължение на 5 години хранителните навици на около 1000 души на средна възраст от двата пола. Съпоставяли здравословното им състояние със скоростта на хранене. Установили, че само 2,3% от хранещите се бавно развиват метаболитен синдром. Същият проблем споходил цели 11,6% от бързаците.

Метаболитен синдром е медицински термин за състояние с богата сипмтоматика, която включва високо кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар и повишен риск за диабет и сърдечен удар.

Изследването е нов довод в полза на тезата, че бавното хранене се отплаща с по-добро здраве в дългосрочен план. Освен това при него се избягват подуването на корема и усещането за тежест, както и поглъщането на въздух заедно с храната. Как обаче човек да разбере, че яде твърде бързо?

Учените дават няколко съвета. Първият е яденето на обяд или вечеря да трае повече от 20 минути. Това е времето, което е нужно на мозъка, за да изпрати сигнал за ситост. Ако се яде бързо, този сигнал идва, когато вече има преяждане.

Вторият съвет е човек да се съсредоточи върху храната, докато я яде, и да не се разсейва с друго - все едно медитира.

Освен това учените препоръчват хапките да се дъвчат по 20-30 пъти и след всяка хапка ножът и вилицата да се оставят на масата. Нужно е през няколко хапки да се прави пауза и да се отпива глътка вода. Така процесът на хранене се накъсва на части.

"Хората учат децата си как да се хранят (да не бързат, да дъвчат със затворена уста и т.н.). Но в даден момент от живота си сами забравят тези правила и започват да се тъпчат с настървение. Така си докарват болести", обяснява член на японския екип.