Китайски учени обясниха защо хлебарките са толкова издръжливи и трудно се унищожават - това се дължи на невероятната им ДНК, пише в. "Дейли мейл".

Специалисти от университета в Шанхай са установили, че тези насекоми имат специален комплект гени, които им помагат да възстановят изгубен крайник, да ядат токсични храни и да оцеляват при невероятно трудни условия. Същият този "комплект" в ДНК на хлебарките ги прави устойчиви на болести. Тези твари имат един от най-богатите геноми при насекомите, като по това отстъпват само на скакалците, предава БТА.

Хлебарката има 20 000 гена, колкото и човека, казва водещият проучването Шуй Чжан. Сред тях има комплект гени, които й помагат да надушва храна, особено ако е ферментирала. Друг комплект контролира процеса на детоксикация в организма й. Заради него хлебарките имат изграден висок праг на поносимост към отрови. Други гени се борят с инфекциите, което позволява на популациите им да живеят в много нездравословна среда.

Китайските специалисти са изучили цялостно ДНК на американската хлебарка. Установили, че тя не може да оцелее при ядрен апокалипсис, но ще преживее всички други катаклизми.