Американски учени от университета "Емъри" в Атланта предупредиха, че консумацията на сладки напитки и плодови сокове увеличава риска от смърт при хората над 45-годишна възраст, съобщи сайтът Юрикалърт.

В изследванията взели участие 183 души, подбрани сред 18 хиляди доброволци. Специалистите изключили страдащите от диабет и сърдечни болести. Било определено нивото на консумация на напитки и продукти с високо съдържание на захар като газирана вода, сокове, бонбони, сладки закуски и др.

Показателите на участниците били проследени в продължение на 6 години, а при смърт се установявала причината. Оказало се, че изпиването на 1 л подсладени напитки на ден удвоява случаите на исхемична болест на сърцето в сравнение с хората, изпиващи под 30 мл на ден. Другите продукти със захар не увеличавали риска от преждевременна смърт.