Съединение в червеното цвекло може да помогне в борбата срещу болестта на Алцхаймер, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.

Бетанинът придава характерния червен цвят на кореноплодния зеленчук.

С тестове учени от университета на Южна Флорида са установили, че бетанинът потиска химически реакции, водещи до смъртта на мозъчни клетки.

Откритието може да залегне в разработката на нови лекарства, които забавят развитието на невродегенеративното заболяване, предава БТА.

Характерен белег на алцхаймер е формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка.

Специалистите обясняват, че когато се прикрепи към метал като желязо или мед, пептидът бета-амилоид се сгъва неправилно и образува плаки. Това води до възпаление и окисление, до "ръждясване" и смърт на невроните.

В лабораторни тестове изследователите са установили, че бетанин, прибавен към свързан с мед бета-амилоид, понижава показателите за окисление с 90 процента.

Пониженото окисление може да предотврати неправилното сгъване на пептида и да забави формирането на бета-амилоидни плаки, обясни д-р Даръл Серано от екипа.

Резултатите от изследването са представени на 255-ото събрание на Американското химическо дружество в Ню Орлиънс.