Все повече хора се стремят да водят здравословен начин на живот. Заради това поне 4 пъти в седмицата се потят във фитнес залата, заменят десерта със сезонен плод и мият ръцете си с гореща вода, защото така убиват повече микроби. Е, може да се лишите от последното, тъй като е абсолютен мит. Всъщност температурата на водата няма никакво значение. Броят на микробите, които махате от ръцете си, е един и същ. Има още няколко хигиенни навика, които спазвате всеки ден и които ни най-малко не допринасят за доброто ви здраве.

Често се случва, след като измиете ръцете си след посещение до тоалетната, да тръгвате към електрическия сешоар за ръце. Голяма грешка. Използвайте хартиените салфетки. Сешоарите за ръце разпръскват микробите из цялото помещение, така че е по-лесно да ги вдишате след това. Те изсушават и кожата на ръцете ви. Затова е за предпочитане да ги избягвате.

Накисването на съдове в мивката за часове наред е още един навик, от който трябва да се отървете. Не се заблуждавайте, че така ще измиете съдовете по-лесно. Напротив, степента на трудност е еднаква. Единственото, което ще постигнете, е, че ще създадете идеалната среда за живот на бактерии. Затова измиите чиниите веднага след ядене.

Може да ви звучи странно, но не трябва старателно да изплаквате плодовете и зеленчуците. Според последните проучвания на университета “Корнел” малко пясък в менюто ви е полезен. Учените се опират на факта, че хората го приемат в организма си от хилядолетия и той предпазва стомаха от патогени, токсини и паразити.

Още един здравословен мит е, че трябва да държите плодовете и зеленчуците в хладилник, за да не се развалят. Напротив, благодарение на топлия въздух те започват леко да ферментират, като по този начин култивират полезни за организма ни пробиотици. Много преди да бъде създаден хладилникът хората са ги консумирали точно в този вид, което е и повишавало имунната им система. Затова просто съхранявайте плодовете и зеленчуците в купа на масата.

Няма как да не ви се е случвало да поделите десерта с гадже. Ако обаче сте използвали различна вилица или лъжица, значи сте попаднали под заблудата на поредния мит. Споделете прибора, тъй като разменянето на слюнка между два здрави индивида ще подобри имунитета ви. Това се дължи на размяната на микроби, които обаче не са преносители на зараза.

Макар и много хора да смятат, че дългите горещи душове са полезни за тялото, това не е напълно вярно. Прекалено топлата вода води до изсушаване на кожата. Затова си вземайте колкото може по-кратки горещи душове, и то вечер. Така ще заспите по-лесно.

Най-вероятно от малки са ви казвали, че винаги след баня трябва да изчистите ушната си кал. Тя обаче е комбинация от себум, секрети от жлези във външния ушен канал и кожни клетки - нищо от състава не е вредно. Отделянето всъщност е почистващ механизъм на организма. Пъхането на предмети в ухото в опит да се почистят може да повреди тъпанчето и да доведе до загуба на слуха. Ако обаче ушната кал пречи на слуха ви, посетете лекар, вместо да импровизирате вкъщи сами.