Ключът към ново лекарство срещу инсулт е скрит в главите на катериците, смятат американски учени. Те са наблюдавали животните по време на хибернация (зимен сън), когато в мозъка им постъпват съвсем малки количества кислород и глюкоза. Въпреки това недохранване не се отчитат никакви вредни последици след събуждането им.

При исхемичен инсулт мозъкът на човека също се лишава от приток на кръв, доставяща му глюкоза и кислород. За разлика от катериците обаче този недостиг води до смърт на мозъчни клетки и резултатът е влошаване на говора и парализи.

Учени от американския Институт по неврологични болести смятат, че са на крачка от това да създадат лекарство, което да има същия предпазващ ефект върху клетките на човешкия мозък, какъвто е налице при катериците в хибернация. Сега единственият начин да се намали броят на умрелите мозъчни клетки след инсулт е възможно най-бързо да се отстрани съсирекът, който го е причинил. Ако обаче бързо се инжектира вещество, което помага на мозъчните клетки да оживеят без кръв и кислород, шансът на пострадалия от инсулт да оздравее напълно рязко ще се повиши.

Учените забелязали, че по време на хибернация в мозъчните клетки на катериците протича интензивен процес, наречен сумолиация. Според тях именно той предпазва тези клетки. Оказва се, че ензимът ебселен засилва този процес. Когато инжектирали този ензим в мозъка на катериците, те останали живи, въпреки че притокът на кръв и кислород към него бил напълно спрян.

Същият ефект на засилена сумолиация в резултат на инжекция с ебселен учените отчели и при опити със здрави мишки.

"От десетилетия търсим ефикасно лекарство срещу пораженията от мозъчен удар. Ако откритото от нас вещество намалява тези поражения и при хората и помага за по-бързото им възстановяване, ще сме създали нов подход към лечението на исхемични инсулти", изтъкват учените.