Отмяната на въртенето на стрелките ще подобри съня и представянето на работното място

Преминаването към лятното часово време предстои в събота срещу неделя, а загубата на сън, след като часовниците “запролетят с час напред”, може да се окаже нещо много повече от досадна неприятност. Тази малка промяна във времето може значително да повиши риска от проблеми, свързани със здравето.

Проучване от 2016 г. установи, че честотата на случаите на инсулти се вдига с 8% в двата дни след завъртането на стрелките към лятно часово време. При болните от рак

вероятността

от сърдечен удар

или инсулт

скача с 25%,

а при хората над 65-годишна възраст - с 20%, посочва Си Ен Ен.

Изследователи, базирани във Финландия, сравняват честотата на инсултите при повече от 3000 души, хоспитализирани в седмицата след преминаването към лятно часово време, с честотата при други над 11 000 души, влезли в болница две седмици преди или след седмицата на прехода.

“Рискът от инсулт е най-висок в сутрешните часове”, казва д-р Йори Руусканен, автор на изследването от университета в Турку, Финландия. “Предишни проучвания показват също така, че нарушаването на физиологичния ритъм на човека, известен още като вътрешен биологичен часовник, поради други причини (например заради работа на смени) и фрагментацията на съня са свързани с повишен риск от исхемичен инсулт. Въпреки това обаче не знаехме дали рискът от инсулт се влияе от смяната на часовото време. Това е и нещото, което изследвахме. Общото в тези ситуации е

нарушеният

цикъл на съня”,

обяснява Руусканен.

Минаването към лятно часово време е малка промяна, казва Руусканен, но засяга цели народи два пъти годишно. Изследователят добавя, че рискът пада няколко дни след прехода, защото телата ни и биологичните ни часовници постепенно се адаптират. Той и неговите колеги ще представят резултатите от проучването си във Ванкувър, Британска Колумбия, по време на годишната среща на Американската академия по неврология през април. Руусканен казва, че очаква той и екипът му да продължат да проучват други потенциални последици за здравето от смяната на времето.

Това не е първият път, когато изследвания са предупреждавали за потенциалните негативни последици от минаването с час напред.

Понеделникът и вторникът след преминаването към лятно часово време през пролетта са свързани също с 10% увеличение на сърдечните удари, сочи проучване от 2012 г. на университета в Бирмингам, щата Алабама. “Когато променим времето с един час,

това предизвиква

хаос в нашите

биологични

процеси”,

казва Кристофър Барнс, доцент по мениджмънт във Вашингтонския университет, който изследва влиянието на лишаването от сън, особено на работното място. “В понеделника след смяната открихме, че хората имат около 40 минути по-малко за сън. Тъй като така или иначе времето за сън не ни достига, ефектът от дори 40 минути по-малко е значителен”, посочва Барнс.

В доклад с препоръки относно политиката в областта на общественото здраве Барнс цитира проучвания, които показват как ежегодното отстраняване на един час от времето ни за сън е свързано с повече трудови инциденти на работното място, автомобилни

катастрофи и

дори трудности

при вземането на

морални решения

В статия, публикувана в научното списание “Перспектива за психологическата наука”, Барнс и неговият съавтор Кристофър Дрейк от изследователския център за разстройство на съня към болница “Хенри Форд” в Детройт, щата Мичиган, предлагат да се премахне двойното часово време. Те твърдят, че въз основа на резултатите от множество проучвания, показващи негативното му въздействие върху познавателната способност, здравето и представянето на работното място, отстраняването на това събитие от нашия календар ще даде приоритет на здравето на съня.

Въпреки че няма толкова много негативни асоциации с прехода в часовото време през есента, когато печелим един час, Барнс посочва, че според изследванията, хората обикновено не използват допълнителния час за сън. “Човешките същества не са създадени за 25-часови дни - казва той. - Смяната разстройва режима ни, защото ни кара да живеем против нашия естествен процес.”

Въпреки че идеята за лятното часово време е замислена от Бенджамин Франклин още през 1784 г., тя не се установява САЩ или в Европа до Първата световна война. Режимът е отменян, връщан и удължаван през годините. При държавите от ЕС въпросът е по-сложен, но в САЩ всеки щат може да реши дали да ги прилага.

Хавай и Аризона

например не

въртят стрелките

на часовниците си. В други щати пък са стартирани онлайн петиции, за да се сложи край на лятното часово време, но инициативите така и не успяват да заслужат какъвто и да било интерес от политиците.

Като общество ние сме склонни да третираме съня като лукс или необходимо зло, а не като нещо ключово за здравето, казва Барнс. “Има над 70 страни по света, които преминават от зимно към лятно часово време и обратното, така че милиони хора страдат от лишаване от сън през пролетта - добавя той. - Ние работим и живеем в култура, която се опитва да се справи с толкова много дейности, поради което всичко останало страда. Винаги казвам на моите ученици, че сънят прави всичко по-добро - твоята работа, живота, здравето и отношенията ти с хората.”

Подготовка за промяната в режима

За да се справи с последиците от прехода в часовото време, Националната фондация за съня на САЩ, базирана във Вашингтон, препоръчва да останем в леглото по-дълго в неделя сутрин и да подремнем за час-два същия следобед. В рамките на седмицата за познаване на съня през март фондацията предложи насоки за минимализиране на ефектите.

l Повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа сън, за да функционират правилно.

l Бъдете сигурни, че ще минат поне няколко часа между последното ви хранене и лягането.

l Изключете мобилните устройства, преди да се отправите към леглото. Синята светлина от екрана може да повлияе на способността ви да заспите.

l Направете спалнята си идеална за сън: използвайте удобен матрак, възглавница и спално бельо и поддържайте стаята си тъмна.

l Създайте си ритуал преди лягане. Дишайте дълбоко, разтягайте се или практикувайте други релаксиращи упражнения като част от рутината ви.

l Дръжте лист хартия до леглото си. Записвайте всички грижи и притеснения, за които мислите, преди да заспите.

Недостатъчният сън заради ранното ставане води до некачествено справяне със задачите в службата и увеличава трудовите инциденти.
Недостатъчният сън заради ранното ставане води до некачествено справяне със задачите в службата и увеличава трудовите инциденти.
Специалисти посочват, че тайната на адаптирането са удобното легло и тъмнината в спалнята по време на сън.
Специалисти посочват, че тайната на адаптирането са удобното легло и тъмнината в спалнята по време на сън.