Промните в цвета на кожата, особено по лицето, са признак, че вътре в тялото нещо става, но то все още не се е проявило.

Диагностика по челото

Състоянието на храносмилателната система се "проектира" на лицето. Ако се появят пъпки по челото над веждите, проблемът е в тънките черва. По цвета на кожата на челото се установява спад в броя на полезните бактерии от чревната флора (дисбактериоза) Челото добива землист цвят и се обрива като при алергия. Освен това започват проблеми с усвояването на витамини в тялото и от това кожата съхне и се лющи.

Слепоочията са проекция на жлъчния мехур. Ако и там има алергична реакция на кожата, може да започне и главоболие. Нужен е лекар, а също корекции в храненето.

Опасна мрежичка

Бузите са пълна проекция на белите дробове. По лявата може да се съди за състоянието на левия дроб, по дясната - за десния. Че в дробовете тръгва някакъв болезнен процес, си проличава от мрежичката видими капиляри по бузите. Освен нея избива и нездрава червенина, която не минава дълго време. За състоянието на бронхите говори кожата на носа. При бронхит порите й се разширяват и излизат пъпки.

Сърдечни проблеми

Състоянието на сърцето личи по триъгълника нос-устни. Ако върхът на носа е бледен, може да е нарушено кръвообращението в сърдечния мускул. Това е опасно състояние. Може да се стигне до хипоксия или до неравен пулс. Ако на носа внезапно избие бяло петно, намесата на кардиолог е спешна. Това е сигнал за стенокардия. Червен нос има при застой на кръвта и образуване на тромби. А при посинял нос и устни всеки лекар ще познае сърдечната недостатъчност.

Груба кожа

Загрубяла и лющеща се кожа на лактите е тревожен сигнал за ендокринни проблеми. Когато щитовидната жлеза стане ленива, намалява синтезът на хормона тироксин. Това влошава обмяната на веществата и обновяването на кожните клетки се забавя. В резултат кожата загрубява в зоните, където няма подкожна мазнина, т.е. на лактите.